Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Nijemci grade veliku fabriku u BiH: Evo šta sve planiraju

Četrnaest objekata, od toga 10 za proizvodnju magnezijuma planira se otvoriti na jugoistoku Bosne i Hercegovine u Opštini Kupres.

Lokacija na kojoj je planirana fabrika nalazi se na državnom zemljištu i u neposrednoj je blizini kupreškog sela Lovrića doline. Kako je potvrđeno Radiju Slobodna Evropa (RSE), postrojenja će graditi njemačka kompanija koja u Kupresu ima i svoje predstavništvo.

Planirana proizvodnja magnezijuma je oko 15 hiljada tona godišnje, a sirovina će se uzimati iz obližnjeg kamenoloma Grguljača, koji je, takođe, u vlasništvu njemačke kompanije.

Trenutno je u toku pribavljanje dozvola za ovaj projekat. U međuvremenu su ekološka i planinarska udruženja Ministarstvu zaštite životne sredine Federacije BiH uputila dopis sa primjedbama na “Studiju uticaja na okoliš”. Od ministarstva traže da izvrši reviziju kompletne studije.

Magnezijum je jedna od kritičnih sirovina i strateških proizvoda za Evropsku uniju. Njemačka kompanija je područje Kupresa ocijenila kao najkvalitetnije ležište magnezijuma.

Evropsku uniju (EU) magnezijumom trenutno snabdijeva Kina i to sa 90 odsto. Kineska proizvodnja magnezijuma temelji se na uglju, kao glavnom izvoru energije. Godišnje je EU potrebno oko 210 hiljada tona ovog minerala, prenosi Biznisinfo.

Izvor: bl-portal.com
7,500FansLike
836FollowersFollow