Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Amerika i Britanija napale položaje Huta u Jemenu (Video)

Amerika i Velika Britanija izvršile su napade na više položaja Huta u Jemenu. Zvaničnici Huta potvrđuju da je do napada došlo, kao i da su izvršeni i u glavnom gradu Jemena.

Američko vazduhoplovstvo pogodilo je više od 60 ciljeva koristeći više od 100 precizno navođenih municija različitih tipova. Napadnuti su komandna mjesta i kontrolni centri, skladišta municije, proizvodni pogoni, radari.

Na meti su bili glavni grad Sana, obalski grad El Hudaida, Taiz i Sada.

CNN navodi da su američke snage ispalile rakete Tomahavk iz nuklearne podmornice “Ohajo”, a prema britanskom Ministarstvu odbrane, kraljevstvo je koristilo vođene bombe Pavevai IV.

Američki predsjednik Džo Bajden nazvao je operaciju odgovorom na prijetnju pomorstvu u regionu. Huti su svoj najveći napad na američke ratne brodove izveli 9. januara, dodao je on.

“Ciljani udari šalju jasnu poruku da Sjedinjene Američke Države i saveznici neće tolerisati napade na naše osoblje ili dozvoliti neprijateljskim akterima da ugroze slobodu plovidbe na jednoj od naših najkritičnijih komercijalnih rua”, rekao je Bajden.

Naglasio da će bez oklevanja preduzeti dodatne mjere ako bude potrebno.

“Britanski premijer Riši Sunak takođe je naveo da je napad na Hute povezan sa otklanjanjem pretnje po međunarodnu trgovinu. – Zajedno sa Sjedinjenim Državama i uz podršku Nizozemske, Кanade i Bahreina, preduzeli smo ograničene, neophodne i proporcionalne akcije u samoodbrani od ciljeva povezanih sa ovim napadima kako bismo oslabili vojne kapacitete Huta i zaštitili globalno brodarstvo”, rekao je Sunak.

Šef Pentagona Lojd Ostin komandovao je napadima na jemenske Huti iz bolnice, koristeći sigurne komunikacije, navodi CNN, pozivajući se na višeg zvaničnika američkog Ministarstva odbrane.

Ostin je rekao da su mete američkih i partnerskih udara u Jemenu bile bespilotne letelice i projektili odnosno tehničke obavještajne mogućnosti Huta. Šef Pentagona je takođe rekao da su udari bili usmjereni na smanjenje sposobnosti jemenskog pokreta Hitu da ugrozi brodarstvo i međunarodnu trgovinu.

Rusija je zatražila hitan sastanak Savjeta bezbjednosti UN 12. januara u vezi sa udarima SAD i Velike Britanije na Jemen.

Izvor: Nezavisne
6,700FansLike