Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Amerikanci donirali PCR aparat Bolnici Gradiška

Predstavnici Ambasade SAD u BiH uručili su danas direktoru Bolnice Gradiška Rajku Dodiku PCR aparat i kompatibilne testove.

Ovu donaciju osigurala je Komanda američkih oružanih snaga za Evropu, preko Kancelarije za saradnju u oblasti odbrane Ambasade SAD u BiH.

Šef ove kancelarije, major Taib Grozdanić rekao je da će donirani PCR aparat omogućiti da medicinsko osoblje u Gradišci brzo identifikuje zaražene virusom korona, na vrijeme ih izoluju i što brže pruže odgovarajuću medicinsku pomoć.

„To će naravno spasiti živote ljudi i usporiti dalje širenje ovog smrtonosnog virusa“, naglasio je Grozdanić.

On je dodao da je ovo samo jedna od donacija koje su SAD donirale od početka pandemije virusa korona.

Pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Milan Latinović rekao je da će donirani PCR aparat, koji gradiška Bolnica do sada nije imala, značajno unaprijediti dijagnostiku u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

„Ovakav aparat Ambasada SAD će donirati i bolnici u Trebinju i na taj način ćemo na teritoriji cijele Republike Srpske imati skladno raspoređen broj PCR aparata“, istako je Latinović.

On je dodao je Ambasada SAD u BiH od početka pandemije donirala i drugu medicinsku i zaštitnu opremu, uglavnom zdravstvenim ustanovama u istočnom dijelu Republike Srpske.

Direktor Bolnice Gradiška Rajko Dodik zahvalio je Ambasadi SAD na donaciji, navodeći da je od početka pandemije u ovoj bolnici liječeno oko 2.800 pacijenata zaraženih virusom korona.

„Za dobru dijagnostiku nam je potrebno da imamo i PCR aparat, koji do sada nismo imali. Slali smo uzorke u Banjaluku i to nam je usporavalo dijagnostiku i stvaralo dodatne finansijske troškove“, naveo je Dodik.

On je dodao da će donirani PCR aparat sada ubrzati dijagnostiku, te naglasio da on ima mogućnost dijagnostike i drugih stanja i bolesti.

Primopredaji PCR aparata u gradiškoj Bolnici prisustvovali su zamjenik gradonačelnika Gradiške Dragana Ilić i šef kancelarije Ambasade SAD u Banjaluci Briana Pauers.

Izvor: radiogradiska.com | M.Malešević
7,200FansLike
441FollowersFollow