Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Avionom pronašao kvar na dalekovodu: Poduhvati Ljubiše o kojem pričaju njegove kolege (Foto)

Smrt Ljubiše Aramande, pilota i planinara, radnika Elektrokrajine, teško su prihvatile njegove kolege u cijeloj Republici Srpskoj.

Zoran Vajkić, bivši radnik u gradiškom elektro-preduzeću i dugogodišnji saradnik više časopisa, o Aramandi je nedavno napisao reportažu u internom glasilu. Iz toga je vidljiva višestranost pokojnog Aramande.

“Ljubav ugrađujem u sve čime se bavim. Posao mi je na prvom mjestu jer se od toga živi. Hobi je neko drugo područje proisteklo iz mojih avanturističkih pobuda. To su hrabrost, stalna želja za dokazivanjem, to je  više od sporta”, objašnjavao je Aramanda svoja brojna interesovanja.

U tome, osim kolega iz Elektrokrajine, imao je veliku podršku porodice, majke, supruge  i kćerki…

Ljetos je izabran i za povjerenika Sindikata Terenske jedinice Prijedor, a Vajkiću je pričao o svojim brojnim obavezama.

“U Elektrokrajini, na različitim poslovima, radim 26 godina. Sada sam  na radnom mjestu dispečera. Takođe  predvodim Aktiv dobrovoljnih davalaca krvi u Terenskoj jedinici Prijedor. Godišnje dajem krv tri puta. Od 120 zaposlenih, imamo 34 aktivna davaoca. To je četvrtina od ukupnog broja zaposlenih, što je vrijedno svakog pomena i pohvale”, govorio je Ljubiša Aramanda o pojedinostima svih svojih interesovanja.

“Deset godina predvodim Planinarski savez Republike Srpske. Iz toga proističu takođe mnoge obaveze prema 5.000  članova. To su škole alpinizma, za vodiče, gorska služba spasavanja… Imamo stalne obuke iz speleologije i spašavanja. Ali, za mene je humanist uvijek u fokusu”, pričao je Aramanada opisujući specifičnosti planinarenja.

“Mnogi me, stavljaju na iskušenja sa pitanjem, šta me to privlači, šta vidim na planinskim visovima. Moj odgovor je jasan, vidim mnogo i daleko, ljepote koje se ne mogu vidjeti iz nizina. Putujem i po svijetu, osvajamo svjetske visove. Nedavno smo 15 dana bili u Maroku, osvojili smo Alpe i druge planine. Skupljači smo gljiva i ljekovitog bilja”, kazao je Aramanda.

Avijacija

Ipak njegova najveća ljubav koju je, po sopstvenom priznanju, ostavio za kraj razgovora je avijacija. Član je Aero kluba „Prijedor“, pilot, nastavnik letenja na avionima i jedrilicama, uz to i potpredsjednik kluba.

“Prošle godine obučio sam petoricu mladih pilota koji sada samostalno lete, a ove godine obučavam trojicu. Želim da podmladim klupsku ekipu. Ove godine proslavili smo 70 godina postojanja Aero kluba „Prijedor“ što smatram velikim uspjehom i bogatom tradicijom”, rekao je Aramanda iznoseći  i nove detalje.

“Nedavno smo bili domaćini velikog aeromitinga na prijedorskom aredromu „Urije“, za sve klubove iz država bivše Jugoslavije, sa kojima smo davno iskovali mnoga prijateljstva. O tome svjedoči i monografija koju su prijedorski piloti  objavili povodom velikog jubileja”, pohvalio se, prošlog ljeta ovaj Prijedorčanin, koji je uz sve, bio i član Moto kluba „Otpisani“ u Prijedoru.

Prepričao je i kako su električari, na njegov prijedlog, efikasno otklonili kvar na dalekovodu, kada je avion stavio u funkciju posla.

“Više puta spojio sam ljubav i posao, posebno u slučajevima elektro kvarova. Naši elektro monteri nisu mogli locirati kvar na 20 КV dalekovodu za Donju Ljubiju. Predložio sam da pomoću aviona potražim kvar na dalekovodu što je bilo veoma efikasno. Smatram da sada u eri tehnološkog razvoja Elektrokrajina u otkrivanje kvarova treba koristiti dronove. U protivnom, pogotovo u zimskim uslovima,  potraga za kvarovima sa zemlje, pored toga što traje dugo, zahtjeva veliki trud i napor”, ispričao je Ljubiša Aramanda, kolegi Zoranu Vajkiću.

Aramandina smrt, duboko je potresla i njega, kao i sve, bivše i sadašnje radnike Elektrokrajine u Gradišci.

Izvor: srpskainfo.com | Autor: Milan Pilipović
7,400FansLike
458FollowersFollow