Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Besplatni pregledi za žene za prevenciju osteoporoze u Domu zdravlja Gradiška

U JZU “Dom zdravlja” Gradiška u periodu od 30.10. do 03.11.2023. mogu se obaviti besplatni, preventivni pregledi za žene u perimenopauzi i menopauzi na denzitometru.

Ovom dijagnostičkom pretragom vrši se mjerenje mineralne gustine kostiju, te se na osnovu dobijenih rezultata određuje da li su žene u riziku, odnosno da li imaju osteoporozu ili osteopeniju.

Besplatni preventivni pregledi će se obavljati u navedenom periodu od 08 do 14 časova bez naručivanja, u ginekološkoj ambulanti, Doma zdravlja Gradiška.

Osteoporoza je bolest koštanog tkiva, u kojoj dolazi do gubitka organskog i mineralnog dijela kosti, zbog čega one postaju krhke i lomljive. 80 % svih oboljelih su žene. Bolest je povezana sa hormonalnim promjenama, a vrijeme najvećeg gubitka koštane mase kod žena poklapa se sa izraženim padom nivo estrogena koji počinje sa menopauzom. U ovom periodu osobe ženskog pola gube 10 puta više koštane mase u odnosu na uobičajeni, fiziološki gubitak kosti. Ovo vrijeme ubrzanog gubitka koštane mase počinje godinu dana prije posljednje menstruacije i traje otprilike 3,5 ili čak 7 godina ovisno o samoj ženi i njenom tijelu.

“Volite svoje kosti – zaštitite svoju budućnost”

Gradiskalive.com
7,100FansLike
431FollowersFollow