Cookie Consent by Free Privacy Policy website

BiH izvezla naoružanje “teško” 70 miliona maraka

Izvoz oružja i municije iz BiH ide uzlaznom putanjom, pa je samo za pet mjeseci ove godine prema inostranstvu transportovano skoro dva miliona kilograma te vojne opreme, u vrijednosti većoj od 70 miliona maraka.

Da plasman naoružanja raste, potvrđuju i uporedni podaci Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

“Za pet mjeseci prošle godine izvezeno je 1,69 miliona kilograma naoružanja i municije, za koje je izdvojeno 65,47 miliona maraka”, kazali su “Glasu Srpske” u UIO.

Prema statističkim podacima, najviše naoružanja u ovoj godini iz BiH završilo je u Saudijskoj Arabiji, SAD, Egiptu, te Njemačkoj, Austriji, Italiji, Holandiji, Turskoj, Češkoj, ali i Srbiji.

Kada je riječ o uvozu vojne opreme na domaće tržište, tu su brojke neznatne u odnosu na izvoz, jer je za pet mjeseci na domaće tržište stiglo svega 117.937 kilograma naoružanje i municije u vrijednosti od 6,10 miliona maraka. Podaci za isti period lani pokazuju da uvezene količine imaju trend blagog pada, ali da je vrijednost nešto veća.

Direktor Tehničkog remonta Bratunac (TRB) Slavenko Ristić ističe da povećan plasman naoružanja i municije iz BiH odslikava samo dešavanja u svijetu zbog sukoba u Ukrajini.

“Ti podaci su logični. U obzir treba uzeti ono što se dešava u Ukrajini i na neki način svi se spremaju za rat. Ljudi se plaše jedni drugih. Evropska zajednica nema jasno definisanu politiku. Pored toga, sve članice Evropske unije intenzivno pokušavaju da dođu do vojne opreme, naoružanja i drugih sredstava. Sve to se odražava i na namjensku industriju BiH, Srbije i zemalja u regionu”, kazao je “Glas Srpske” Ristić.

Naglasio je da oni kao kompanija nemaju poseban rast proizvodnje, te da su orijentisani prema tržištima Bliskog istoka i Afrike.

Ristić navodi da u ovoj situaciji koja pogađa svijet nastoje da budu nepristrasni.

“Ne dolijevamo ulje na vatru koja zahvata evropsku zajednicu. S druge strane, kao privrednika me raduje svaki uspjeh domaće namjenske industrije”, dodao je Ristić.

Prema njegovim prognozama, trend rasta plasmana naoružanja i municije iz BiH biće nastavljen.

“Očekuju se ugovori i potražnja za vojnom opremom sa svih strana”, naveo je Ristić i dodao da vlada i velika potražnja za vojnim uniformama, te obućom i svim drugim proizvodima iz namjenske industrije.

“To je odraz svih političkih dešavanja u svijetu”, zaključio je Ristić.

Fabrika u Banjaluci

Preduzeće TRB je u jesen prošle godine, zajedno sa zvaničnicima Srpske, najavilo da će graditi fabriku u Banjaluci ili njenoj okolini.

Plan je bio da gradnja fabrike počne krajem prošle godine, ali to se nije desilo.

“Riječ je o projektu gradnje fabrike koja bi proizvodila sitnu municiju. Lokacija za fabriku još nije potvrđena. Ostajemo posvećeni tom projektu. Formirali smo kompanije ‘Pentagon’ i ‘TRB Republika’, koje treba da realizuju tu investiciju. Smatram da ćemo u ovoj godini zajedno sa Vladom RS naći snage i mogućnosti, u odnosu na sve otežavajuće okolnosti koje su nas snašle, da napravimo fabriku koja bi trebalo da zaposli od 200 do 300 ljudi”, naveo je Ristić.

Izvor: Glas Srpske
6,700FansLike