Cookie Consent by Free Privacy Policy website

BiH podijelili na plakatu (Foto)

Na ulicama Brčkog, Tuzle i Bijeljine jutros su osvanuli izlijepljeni plakati na kojima je ucrtana karta Bosne i Hercegovine, ali uz veliku graničnu liniju povučenu od sjevera ka jugu koja državu dijeli na dva dijela, kao i porukom “Podjela za koju se borimo”, koja je ispisana na ćirilici i latinici.

Kako se može vidjeti na fotografijama koje kruže društvenim mrežama, ovakva karta sa podijeljenom BiH odgovara sporazumu Cvetković-Maček, koji je potpisan prije gotovo 90 godina, a koji je teritorije koje sada pripadaju BiH, tada dijelio na srpski i hrvatski dio.

Iz Policijske uprave Tuzla naveli su da su navedeni plakati odmah uklonjeni, a traga se za onima koji su ih i postavili.

“Navedene plakate su izuzete, a o događaju je obaviješten dežurni kantonalni tužilac po čijim uputama policijski službenici poduzimaju potrebne mjere i radnje u cilju identifikacije osoba koji su postavili plakate”, navode u Upravi policije MUP-a TK.

Takođe, kako je saopšteno iz policije, utvrđuje se da li je lijepljenje plakata sinhronizovano, s obzirom da se pojavilo u tri bh. grada.

Podsjećanja radi, 26. avgusta 1939. godine predsjednik Vlade Jugoslavije Dragiša Cvetković i predsjednik Hrvatske seljačke stranke Vladko Maček potpisali su sporazum koji je doveo do proglašenje Banovine Hrvatske, a koja je u sklopu tadašnje Kraljevine Jugoslavije obuhvala područja koja sada pripadaju BiH, poput dotadašnje Savske i Primorska banovine, Dubrovnik, Ilok, Šid, Brčko, Gradačac, Derventa, Travnik i Fojnica.

Izvor: Nezavisne
7,200FansLike
457FollowersFollow