Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Budite oprezni pri odabiru: Ovo su najčešće lozinke koje se lako mogu “provaliti”

Iako kompanije poput Google-a i Microsoft-a idu u smjeru budućnosti u kojoj neće biti lozinki, već ćemo meilovima, društvenim mrežama i različitim onlajn servisima pristupati na druge načine, poput korištenja biometrije, trenutno je za većinu svakodnevnih usluga koje koristimo na internetu upisivanje lozinke neizostavno.

Dok stručnjaci za bezbjednost upozoravaju kako treba biti jako oprezan prilikom biranja lozinki, odnosno treba se potruditi i napraviti što komplikovaniju lozinku kako hakeri ne bi jednostavno provalili u vaše račune i profile, mnogi su prilično lijeni i koriste jednostavne riječi ili kombinacije brojeva koje se mogu lako upamtiti, ali i još lakše probiti njihova zaštita. Takođe, preporučuje se i korištenje dvostepenske autorizacije, što je dodatni sloj bezbjednosti za pristup onlajn profilima i računima, što neki takođe izbjegavaju.

Kompanija NordPass ove sedmice objavila je popis najučestalijih lozinki za 2023. godinu, a takve su lozinke ujedno i najopasnije jer ih hakeri korištenjem dostupnih alata mogu jednostavno i brzo probiti.

Među top 10 takvih najučestalijih, a ujedno i najgorih lozinki nalaze se već dobro poznati izrazi, odnosno kombinacije brojeva koje svake godine završe na ovakvim popisima.

Prva i gotovo uvijek najpopularnija lozinka s ovog popisa je – 123456, nakon nje slijedi admin te ponovno dva jednostavna niza od brojeva – 12345678 i 123456789. Na petom mjestu nalazi se 1234, zatim 12345, dok je na sedmom mjestu password. Zadnja tri mjesta top 10 liste takođe su lozinke od brojeva i jedna kombinacija brojeva i slova – 123, Aa123456 i 1234567890.

Na stranici NordPass kažu kako je hakerima za probijanje svih ovih lozinki potrebno manje od sekunde.

Popis najčešće korištenih lozinki ove kompanije uključuje čak 200 lozinki i većina njih je prilično jednostavno te ih hakeri mogu brzo probiti, ali ipak postoje i izuzeci. Među top 100 lozinki tako možemo izdvojiti na 20. mjestu lozinku Eliska81 za koju iz NordPassa kažu da je potrebno tri časa za njeno probijanje, na 47. mjestu je admin@123 za čije je probijanje potrebno sat vremena, na 54. mjestu je admintelecom za čije probijanje hakeri trebaju raditi čak 23 dana, zatim na 56. 123meklozed (12 dana), na 71. mjestu je Aa123456@ (3 sata) itd.

Oni kojima je korištenje takvih komplikovanih lozinki za brojne različite račune i profile komplikuje i lijeni su ih pamtiti i zapisivati, postoji rješenje – password manageri, odnosno programi za upravljanje lozinkama poput 1Passworda, odnosno za korisnike Apple-ovih uređaja dostupna je aplikacija Keychain.

Izvor: Srpskainfo
7,300FansLike
456FollowersFollow