Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Cijeli svijet čeka šta će odlučiti FED

Zvaničnici američkih Federalnih rezervi (FED) danas će održati sastanak na kojem će se odlučiti o tome hoće li, i za koji postotak podići kamatne stope, a njihova odluka kakva god da bude uticaće na ekonomiju cijelog svijeta.

Osim korekcije kamatnih stopa, FED će nakon sastanka otkriti i svoje projekcije koje su svojevrstan orjentir za vlade mnogih zemalja. Te njihove projekcije uključuju prognoze o kamatnim stopama, inflaciji, nezaposlenosti i ostalim ekonomskih parametrima koji se razmatraju prilikom donošenja odluka.

Uglavnom, predviđanja svjetskih ekonmista i stručnjaka je da će FED dići kamatnu stopu za 0,25 posto, što bi dovelo do toga da je referentni raspon kamatnih stopa FED-a na 4,75 posto do 5 posto, što je najviše od 2006. godine.

“FED će povećati kamate za 0,25 postotnih bodova, a reakcija tržišta zavisiće ponajviše o tome što će Pavel (Jreome Powel, predsjednik FED-a) poručiti privredi, inflaciji i situaciji u bankarskom sektoru”, rekao je Oliver Purš, predsjednik u firmi “Wealthspire Advisor”.

Inače, uoči sastanka zvaničnika FED-a akcije dionica u bankarskom sektoru poprilično su porasle jer su popustila strahovanja od bankarske krize.

Primjera radi, cijena dinoca First Republica banke koja je bila najviše u fokusu nakon propasti banke Silikonska dolina i Signačur banke, skočile su za 29 posto. Slična situacija je i u Evropi gdje se bilježi rast akcija bankarskog sektora.

Izvor: Nezavisne
6,200FansLike