Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Crne rode nadlijeću Gradišku (Foto)

Na vrlo nepristupačnom terenu napuštenog imanja u Bokovima, četiri kilometra nizvodno od Gradiške, nastanila su  se crne rode. Riječ je o pticama identične građe kao što su bijele rode, ali  su veoma opreznije.

I dok se bijele rode gnijeze u blizini kuća, pa čak i na krovovima i moguće im je prići na  rastojanje od nekoliko metara, crne rode je moguće fotografisati – jedino u letu.

Rode

„Ovih dana, kada su temperature veoma visoke, crne rode elegantno prave krugove na visinama i do 500 metara. Gnijezde se tu na nekadašnjem kućištu porodice Bellina na samoj obali Save. Iste su kao bijele rode, samo imaju obrnut raspored boja“, rekao je Anton Saček, vlasnik kolibe na obali Save gdje je crne rode  najlakše i uočiti.

O crnim rodama piše i Wikipedija. Crna roda (lat. Ciconia nigra) je pored bijele rode (Ciconia ciconia) jedina vrsta iz porodice roda (Ciconiidae) koja se gnijezdi u Evropi.

Neznantno je manja od bijele rode. Glava, vrat, gornji dio tijela i prsa im pokriva crno perje s metalnim, zavisno od ugla svjetla zelenkastim, purpurnim ili čak bakrenastim odsjajem. Samo prsa, stomak, donji dio krila neposredno uz tijelo i donji dio repa su im bijeli.  Plaha je, i nikada ne živi u koloniji. Prilično je rijetka.

I dok su crne rode plašljive i oprezne, bijele rode su se sakupile na građevinskom kranu u Gradišci.

Šereti kažu da je to dobar znak, da će stanogradnja doživjeti još veću ekspanziju, te da je na pomolu i „bejbi bum“.

Izvor: mojagradiska.com | Boško Grgić
7,400FansLike
457FollowersFollow