Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Da li će novi Izborni zakon zabraniti lažne Srbe, Bošnjake i Hrvate

Trend da političari u BiH nacionalnu pripadnost mijenjaju kao čarape, jer im je ona jedini argument za vođenje politike, nastavlja se od izbora do izbora i više ne predstavlja neku vijest.

Posljednji primjer od prije nekoliko dana, gdje je Elvisu Živkoviću, koji se ranije izjašnjavao kao Hrvat, dodjeljen mandat u Dom naroda Parlamenta FBiH, i to kao Srbinu, kako se sada izjašnjava, pokazuje da političarima nacionalnost služi samo u svrhu dobijanja određenih funkcija i ništa više.

Foto: Dom naroda Parlamenta FBiH

Otud nije ni čudo što za građane više i nije vijest kada neki njihov komšija ode leći kao Srbin, a ujutro se probudi kao Hrvat ili Bošnjak, a sve u službi politike.

Slučaj “Opsenica”

Po važećem Izbornom zakonu, nacionalnost se može mijenjati svake četiri godine. Izborna pravila, naime, ne dozvoljavaju da kandidati tokom jednog izbornog, četvorogodišnjeg ciklusa mijenjaju nacionalnu pripadnost i drugačije se izjašnjavaju. Međutim, već sljedeći izborni ciklus to im nije zabranjeno.

To naši političari itekako dobro koriste, pa tako pred svake izbore imamo nove Hrvate, Srbe ili Bošnjake.

Sjetimo se samo slučaja visokog funkcionera HDZ BiH, Gorana Opsenice, koji je prije tri godine dobio mandat poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH kao pripadnik srpskog naroda, iako je u to vrijeme kao pripadnik hrvatskog konstitutivnog naroda obavljao dužnost ministra zdravlja, rada i socijalne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Sličan je i slučaj Nine Bukejlović iz SDS, koja se na lokalnim izborima 2016. godine izjasnila kao Srpkinja, a uoči opštih izbora 2018. godine kao Bošnjakinja.

Mandatni Srbi

Primjera je mnogo u oba entiteta i javna je tajna da stranke, kako bi ispunile nacionalnu kvotu za određenu poziciju, veoma lako nađu nekoga ko će promijeniti nacionalnost na četiri godine.

Nemojte se onda začuditi ako čujete za nekog ministra koji se izjašnjava kao Hrvat, a slavi krsnu slavu ili nekog srpskog delegata ili poslanika koji slavi Bajram.

Da li će novi Izborni zakon BiH, na čijim izmjenama insistira i Evropska unija, uspjeti da stane u kraj lažnim Srbima, Hrvatima i Bošnjacima, i na koji način?

Kalkulacije

Vehid Šehić iz Koalicija za slobodne i poštene izbore “Pod lupom” stava je da je neophodno stati u kraj ovom problemu, koji postaje sve izraženiji u BiH.

On podsjeća da živimo u vremenu gdje se mnogi pozivaju na zaštitu ljudskih prava  i građanskih sloboda, a istovremeno se ona najviše i zloupotrebljavaju.

Vehid Šehić / Foto: Klix.ba

“To je najvidljivije upravo u izbornom procesu, gdje pojedinci kalkulišu kako će se izjasniti pred određene izbore. Ta pojava je naročito izražena u Federaciji BiH kada je u pitanju Dom naroda, gdje se kalkuliše kako popuniti mjesta delegata iz reda srpskog naroda. Imamo primjere onih koji su se izjašnjavali kao Srbi samo kako bi ušli u kantonalnu skupštinu, a onda odatle u Dom naroda FBiH, odnosno u Klub srpskog naroda. Isto se dešavalo i u Vijeću naroda Republike Srpske, gdje su se neki Srbi izjašnjavali kao pripadnici nacionalnih manjina, primjera radi Crnogorci, te tako ušli u Vijeće naroda”, ističe Šehić.

Dodaje da se o ovom problemu raspravljalo još dok je bio član CIK, a kao moguće rješenje u sprečavanju zloupotreba nacionalnog izjašnjavanja Šehić vidi u zabrani mijenjanja etničke pripadnosti na duži period.

“To bi trebalo da bude predviđeno Ustavom kao izuzetak samo u izbornom procesu. Smatram da bi se trebalo ograničiti da se uzastopno u tri izbora ciklusa ne može mijenjati etnička pripadnost, a ne samo jednog izbornog ciklusa, kao što imamo sada”, ističe Šehić.

Legitimno predstavljanje

Šefica Kluba poslanika SNSD u Predstavničkom domu PS BiH, Snježana Novaković Bursać, koja je i član Interresorne radne grupe za izmjene Izbornog zakona, vjeruje da će ovaj problem biti riješen.

Foto: Snježana Novaković Bursać/Facebook

“Slučaj „novorođenog“ Srbina, Elvisa Živkovića, koji je zahvaljujući anomalijama izbornog sistema u BiH izabran u Dom naroda FBiH, dokazuje da je legitimno predstavljanje značajna tema koja se tiče svih u BiH, a posebni srpskog naroda u FBiH, čije se zastupanje u zakonodavnim i izvršnim organima vlasti u kontinuitetu naružava pa i zloupotrebljava”, kaže Bursaćeva za “Srpskainfo”.

Ona je izrazila očekivanje da će se ovaj problem riješiti izmjenama Izbornog zakona na način da predstavnike Srba, a i drugih naroda, biraju njihovi sunarodnici, jer su se sva druga dosadašnja rješenja pokazala kao podloga za manipulacije i iskrivljenje suštine ustavnih kompozicija u BiH na svim nivoima.

Izvor: srpskainfo.com | Autor: Snježana Karić
7,300FansLike
458FollowersFollow