Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Danas je Tucindan, vrijeme kad se kuća sprema za Božić

Prema kalendaru Srpske pravoslavne crkve (SPC), danas se obilježava Tucindan – dan kada se priprema božićna pečenica.

Srpska pravoslavna crkva (SPC) i njeni vjernici obilježavaju praznik Tucindan, dan kada se kolje prase ili jagnje i sprema božićna pečenica. Običaji nalažu da se životinja prvo ošamuti, pa ubije.

Praznik je nazvan Tucindan jer se nekada prase ili jagnje “tuklo”, odnosno udaralo krupicom soli ili ušicama od sjekire, pa se onda, tako ubijeno ili ošamućeno, klalo i redilo. Za pečenicu se obično kolje nazime (mlado svinjče) ili jagnje “veselica”, a ima ljudi koji zakolju i ćurku, gusku ili kokošku.

Pečeno prase ili jagnje nazivalo se i “božićnjara”. Poslije posta, koji traje do 7. januara po gregorijanskom kalendaru, vjernici treba da se na Božić omrse pečenicom, njenom mašću ili jabukom i dunjom koje su izvađene iz nje. Običaj vezan za klanje pečenice, ostao je vjerovatno iz stranih mnogobožačkih vremena, vezan za žrtvoprinošenje. Crkva ga je prihvatila i blagoslovila, jer posle Božićnjeg posta, koji traje šest nedjelja, jača hrana dobro dođe, pogotovo što su tada izuzetno jaki mrazevi i zime.

Pečenica se peče sutradan i na Badnje veče unosi se u kuću.

Od Tucindana počinje i uređenje i spremanje kuće za Božić, praznik rođenja Hrista. Domaćica priprema brašno za miješenje, posudu sa zrnevljem žita, a u selima mijenja slamu u gnijezdima za živinu, pribavlja suve šljive, smokve, orahe, novčiće i bombone koje će prosuti na Badnje veče po slami razastrtoj u kući, a djeca ih pokupiti pijučući.

Na Tucindan, prema narodnom vjerovanju, djecu ne valja tući, jer će, inače, cijele godine biti nevaljala i bolešljiva.

Vjerovanje kaže da se ne smije ništa davati iz kuće, jer će onda cijele godine stvari samo “izlaziti” iz doma. Takođe, danas treba obavezno vratiti sve dugove i izmiriti sve račune, jer ćete u suprotnom biti dužni sve do narednog Božića.

Izvor: Mondo
6,700FansLike