Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Detaljna prognoza za narednih 10 dana: Stiže afrički vazduh, ali i obilne padavine

Meteorolog Marko Čubrilo objavio je detaljnu vremensku prognozu za narednih 10 dana, tačnije – do 14. maja.

“U sredu tokom većeg dela dana malo do umereno oblačno, suvo i još malo toplije, uz dnevni maksimum i do oko plus 25 stepeni celzijusa ponegde. Krajem dana severnije od nas će se premeštati hladan front, koji će usloviti lokalnu destabilizaciju atmosfere, te je ponegde, i to uglavnom na zapadu, severu i severozapadu moguća pojava grmljavinskih pljuskova. Za sada se prostor gde bi bilo pljuskova još ne može pouzdano odrediti, jer samo malo pomeranje fronta na sever donosi prolazno naoblačenje bez ili uz vrlo malo pljuskova”, napisao je na svom Fejsbuku Čubrilo.

Prema njegovim riječima, u noći ka četvrtku vjetar će biti prolazno u okretanju na sjeverozapadni i nakratko umjeren, tako da će u četvrtak preovladavati suvo, ali opet svježije, posebno na zapadu regiona, uz maksimume od +13 do +20 stepeni celzijusa.

U petak ponovo toplije, uz južni vjetar i dnevni maksimum i do oko plus 28 stepeni celzijusa u hladu.

“Krajem dana sa približavanjem novog fronta na zapadu, jugozapadu i severozapadu regiona destabilizacija atmosfere, uz grmljavinske pljuskove. Za sada deluje da će ovaj front imati nešto jači uticaj, te trenutno stoji signal za češću pojavu grmljavinskih pljuskova, posebno na zapadu i severu Hrvatske, severu BiH, severu i zapadu Srbije, dok bi vetar u zoni pljuskova nakratko bio jak, severozapadni”, dodaje on.

U subotu, kaže, ponovo pretežno suvo i svježije, uz maksimume od +12 do +18 stepeni celzijusa.

“Oko 9.5. se simulira građenje anticiklona nad našim delom Evrope, dok će preko zapadne i jugozapadne Evrope uslediti spuštanje vlažnog i nestabilnog vazduha uz ciklogenezu negde nad zapadnim Mediteranom”, smatra Čubrilo.

Kako dodaje, u takvim uslovima ka nama bi se pokrenula veća količina suvog i toplog vazduha, porijeklom iz sjeverne Afrike, te bi uslijedio period suvog i vrlo toplo vremena, gdje bi maksimumi vrlo često bili oko +30 stepeni celzijusa, dok bi ponegdje možda bilo i koji stepen više.

“Oko 14.3. se simulira narušavanje anticiklona uz grmljavinske pljuskove i osveženje, što bi bio uvod u svežiji i nestabilniji deo meseca”, kaže Čubrilo i dodaje:

“Ipak, ta promena vremena koja se trenutno simulira za polovinu meseca može biti pomerena za malo ranije, ali i malo kasnije”, rekao je.

Dodao je i prognoze za ljeto:

“Što se tiče izgleda za leto 2021. moja dugoročna prognoza će biti objavljena negde početkom juna kada podaci za ovaj mesec budu dostupni prognostičkim modelima. Za sada deluje da bi leto moglo biti malo toplije i malo sušnije od proseka, posebno za Jadran i južne delove regiona, ali trenutno je najtopliji proračun ECMWF-a dok su svi ostali svežiji”.

Prema njegovim riječima, nedjelja koja je pred nama donosi tipično vrijeme za ovaj mjesec, gdje će se smjenjivati topli dani, uz prolazne pljuskove i manja osvježenja.

Izvor: B92
7,300FansLike
456FollowersFollow