Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Djeda Mraza i ove godine protjeruju iz FBiH

Djeda Mraz, simbol zimskih radosti i praznika i jedan od najpoznatijih izmišljenih ličnosti kome se raduju sva djeca svijeta ponovo je sjeme razdora u BiH.

Predsjednik Skupštine Sindikata službenika Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova Dragan Obradović reagovao je na odluku Upravnog odbora Sindikata da ove godine ne bude novogodišnjih paketića i novogodišnje predstave za djecu.

Kako je rekao Obradović, a pišu federalni mediji, umjesto paketića i proslave, odlučeno je da se određeni iznos uplati svim članovima Sindikata, što je on, u ime Skupštine Sindikata službenika Federalnog MUP-a i u svoje ime “najoštrije osudio”.

“Postavljam pitanje kome u Upravnom odboru smeta Djeda Mraz, novogodišnji program i dodjela paketića. Djeda Mrazu, novogodišnjim programima i podijeli paketića se raduju sva djeca na svijetu, ali ove godine po prvi put su nepoželjni članovima Upravnog odbora Sindikata službenika FMUP-a. Mišljenja sam da su navedenom Odlukom uskraćena prava djeci članova Sindikata da prisustvuju novogodišnjem programu i dodjeli paketića”, naveo je Obradović.

Istakao je da hitno traže da se navedena Odluka Upravnog odbora stavi van snage, da se nabave paketići i organizuje novogodišnja predstava, kao što je to bila praksa proteklih godina.

Sindikalna organizacija Ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica Federacije BiH zatražilo je odobrenje za organizovanje dodjele novogodišnjih paketića za djecu zaposlenih odnosno članova sindikata, međutim ministar Edin Ramić to nije odobrio dok se svi ne izjasne da ih to ne vrijeđa.

Problem Djeda Mraza u BiH nije od juče, već traje godinama unazad. Iako je Nova godina internacionalni praznik mnogi muslimani je ne priznaju i ne obilježavaju, pa je čak i iz nekih vrtića u Sarajevu, ali i drugim gradovima Federacije BiH, ovaj simbol protjerivan.

Kao proteklih godina, društvene mreže i forumi prepuni su kritika roditelja muslimana koji ne žele da njihova djeca prime paketić Djeda Mraza.

Islamska zajednica u BiH je, na primjer, uoči proslave Nove godine 2010. objavila fetvu u kojoj stoji da Djeda Mraz nije poznat i priznat u islamskoj tradiciji Bošnjaka i da se naročito bošnjačkoj djeci taj hršćanski simbol pokušava poturiti kao neutralan lik. Ova fetva tada je posebno naljutila profesionalce koji se svake godine maskiraju u Djeda Mraza kako bi uveselili mališane. Čak je i mirovni izaslanik u BiH Karl Bilt 1996. pozvao pripadnike sva tri naroda da ne čine Djeda Mraza vjerskim simbolom. Bilt je tada istakao da Djeda Mraz ne bi trebalo da bude simbol bilo koje religije, već da je on tradicija u BiH i znak dobre volje i prijateljstva.

Izvor: Nezavisne
7,200FansLike
457FollowersFollow