Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Dobrovoljno rade da izgrade selo (Foto)

Za mnoge je neshvatljivo sa koliko volje, snage i akcijaškog zanosa mještani Lužana kod Gradiške grade društvene objekte, uređuju infrastrukturu, organizuju sportske i zabavne programe u svom mjestu.

U Lužanima, kaže za “Srpskainfo” Nenad Bajić, predsjednik Savjeta mjesne zajednice, rezultati rada u selu su vidljivi. Mladi se masovno opredjeljuju za ostanak u ovom mjestu, uspješno se bave poljoprivredom, zanatstvom, uslužnim djelatnostima. Dio stanovnika Lužana zaposlen je u gradu ili drugim sredinama, ali s porodicama većina živi u svom selu. Zato ovdje ima sve više djece.

“Bijela kuga za sada nas je mimoišla jer se organizovano, planski i odlučno borimo protiv toga. Kod nas se uvijek radi, gradi, nešto vrijedno dešava… Radnim akcijama, prilozima mještana i uz pomoć gradske uprave i donatora, izgradili smo funkcionalan sportski centar, gdje se svakodnevno, a najviše vikendom, okupljaju djeca i omladina”, ispričao je Nenad Bajić.

Višenamjenska sala

Kaže da sada grade višenamjensku salu za nekoliko sportskih sekcija, streljaštvo, stoni tenis, šah… Stanovnici Lužana su godinama zapuštene objekte, terene i šikare pretvorili u mjesta masovnog okupljanja za sve generacije.

“U našem sportsko-rekreativnom centru napravili smo i prvu seosku biblioteku, jer mladima želimo ukazati na vrijednosti knjige i čitanja. Oni na smjenu igraju fudbal, odbojku, košarku ili se bave nekim drugim sportom, a kada se umore, dođu u biblioteku i čitaju. Tu pronalaze i knjige za školsko gradivo”, objašnjavaju mještani Lužana suštinu svog rada i djelovanja.

Knjige za biblioteku doniralo je laktaško preduzeće „Grafomark“.

“Dobili smo 1.022 vrijedne knjige, veoma interesantne za čitaoce u Lužanima, ali i okolnim selima. Prostor je lijepo uređen, biblioteka je funkcionalna. U našem selu ima sve više omladine zainteresovane za čitanje, ali i druge društvene aktivnosti”, kaže Nenad Bajić, koji, osim funcije u MZ, predsjedava i Sportskim društvom „Lužani“.

Dogovor

Nakon rada, stanovnici svih generacija ovog malog, ali lijepog sela često se druže uz hranu i piće osmišljavajući nove akcije.

“Svako predlaže i obrazlaže. Zajednički, u opuštenoj atmosferi sve to analiziramo i odlučujemo o narednim koracima. Date riječi i obećanja se pridržavamo, a međusobno gradimo povjerenje. Mi smo selo koje se može pohvaliti slogom i iskrenim, međusobnim odnosom. U tome i jeste ključ našeg uspjeha”, smatra Dragiša Cvijić iz Lužana, odbornik u Gradskoj skupštini Gradiška.

Podsjeća i na ovogodišnje humanitarne akcije, posebno ističući pomoć područjima na Baniji, pogođenim zemljotresom.

“Dvadesetak mladih iz Lužana, jednog od najmanjih gradiških sela, pokazalo je da ima veliko srce. Za samo pola dana prikupili smo pošiljku životnih potrepština za Glinu i Baniju, pogođene zemljotresom, a učestvujemo i u drugim akcijama”, kazao je Cvijić.

Sport i kulinarstvo

U Lužanima, pričaju za Srpskainfo Goran Galić i Mihajlo Bajić, organizuju i sportske turnire na kojima se okuplja stotine fudbalera iz potkozarskih sela. Ovdje takođe njeguju i tradicionalne kulinarske vrijednosti. Nedavno su organizovali „Kotlićijadu“, gdje su pripremali starinska jela. Prethodno su uredili okoliš sportskog centra, posjekli šiblje, nasuli rupe, očistili kanale, a zapušteni prostor pretvorili u park, u seosko izletište.

“Poslije dugogodišnjeg tavorenja, stalnog propadanja i gašenja mnogih domaćinstava, odlaska mladih u svijet bez povratka, odlučili smo da sudbinu Lužana uzmemo u svoje ruke, da pokušamo nešto promijeniti. Nekoliko entuzijasta, vrijednih meštana koji vole svoje selo, povelo je akcije i ličnim primjerom ukazalo na put opstanka”, rekao je Dušan Ristić, inicijator omladinskih aktivnosti i akter pozitivnih promjena u Lužanima, gdje se stalno bilježi povećnje broja stanovnika.

I po tome se oni razlikuju od drugih sela u svom komšiluku.

Tereni na 7,5 dunuma

Ukupna popovršina sportsko-rekreativnog centra je 7,5 dunuma, a osim nekoliko objekta obuhvata terene za fudbal, odbojku i druge sportove, parking, puteve, staze za rekretivce i bicikliste. Riječ je o opštinskom zemljištu koje koristi Mjesna zajednica Lužani.

Među najvrjednijim akcijašima iz Lužana su Željko Sladojević, Dušan Ristić, Dragan Janjanin, Mihajlo Bajić, Danijel Šinik, Ljubomir i Mihajlo Marjanović, Srđan Bajić…

Izvor: srpskainfo.com | Milan Pilipović
7,400FansLike
459FollowersFollow