Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Drugi najtopliji oktobar u Srpskoj od 1961. godine

Da nas u Republici Srpskoj očekuju topli dani čitavog oktobra, ali i većim dijelom novembra, potvrdili su sagovornici “Nezavisnih”.

Meteorolog Nebojša Kuštrinović istakao je za “Nezavisne” da se, što se dugoročne prognoze vremena tiče, predviđa i jedan dio novembra kao izuzetno topao, te se nastavlja takozvano miholjsko ljeto.

“Ja bih dodao i bablje ljeto, jer po narodnoj mitologiji, ako su topli dani u periodu od Svete Petke do Mitrovdana taj period se nazivao bablje ljeto”, kazao je on te dodao da je po narodnom vjerovanju Bog dao da se u tom periodu pomogne starijim osobama kako bi se pripremili za dolazeću zimu.

“Po dugoročnoj prognozi koju je radio Evropski centar za srednjoročnu i dugoročnu prognozu vremena predviđaju se visoke temperature do polovine novembra, zbog pojave La Nine, kao jednog klimatskog poremećaja koji se inače dešava jednom u 10 godina, ali već se tri godine ponavlja”, rekao je Kuštrinović te pojasnio da je ovo fenomen kada topla vazdušna masa preko Tihog okeana na neki način pravi blokadu i Evropi donosi toplije vrijeme od uobičajenog.

“Zbog toga prognoza govori da će i zima koja slijedi biti toplija od višegodišnjeg prosjeka”, objasnio je on.

Ako se prognoza ostvari, jer je ona, kako Kuštrinović kaže, orijentaciona, u nadmorskim visinama preko 1.500 metara biće povoljna zima za zimske sportove.

“Ja volim reći da je priroda vratila svoj dug, jer nakon kišovitog i hladnog septembra došao je jedan od najtoplijih oktobara u posljednjih nekoliko godina”, naglasio je Kuštrinović.

Milica Đorđević, iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda, kazala je da se stabilno i toplo vrijeme očekuje tokom cijelog oktobra.

“Na samom  početku mjeseca bilo je malo kiše, ali to je zanemariva količina padavina”, istakla je ona.

Dodaje da će se stabilno vrijeme nastaviti i u narednom periodu.

“Zasad ne vidimo u  najavi neko veće zahlađenje te definitivno do kraja mjeseca ostaje toplo, pa i tokom većeg dijela novembra”, potvrdila je ona.

Prema njenim riječima, u jutarnjim satima očekuje se ponegdje magla, a tokom dana uglavnom sunčano uz malo oblaka i dosta toplo vrijeme.

“Dnevna temperatura će varirati od 18 pa sve do 25 stepeni”, rekla je Đorđevićeva.

Najviša temperatura ovih dana bila je, kako ona kaže, 28 stepeni 24. oktobra.

“Ovo je drugi najtopliji oktobar od 1961. godine do danas”, naglasila je ona te dodala da je 2004. godine bilo posljednji put ovoliko toplo tokom čitavog oktobra.

“Bilo je perioda gdje su bile više temperature, čak do 30 stepeni u oktobru, ali da čitavog mjeseca bude toplo kao sada u skorijem periodu nije bilo”, zaključila je ona.

Izvor: Nezavisne
6,200FansLike