Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Džakarta više neće biti glavni grad Indonezije, prestonica se seli

Parlament Indonezije danas je odlučio da dodijeli poseban status prestonici Džakarti, tako da ostane ekonomski centar zemlje.

Indonezija planira da preseli glavni grad države iz prenaseljene Džakarte, čija je nadmorska visina sve niža, u Nusantaru, grad vrijedan 32 milijarde dolara koji se gradi u džunglama istočnog Kalimantana na Borneu, prenosi Rojters.

Ova izgradnja je vodeći projekat odlazećeg predsjednika Džoka Vidoda, koji je obećao bolju raspodjelu bogatstva i razvoja širom arhipelaga, a ne samo na ostrvu Javi.

Ministar unutrašnjih poslova Tito Karnavian rekao je nakon rasprave u parlamentu da bi Džakartu ipak trebalo i dalje razvijati kako bi se takmičila s drugim “gradovima svjetske klase” nakon što se sjedište vlade preseli u Nusantaru.

Prema sadašnjim propisima, Džakarta će ostati glavni grad Indonezije dok predsjednik ne izda dekret kojim se Nusantara službeno imenuje novim glavnim gradom, što se planira ove godine.

Očekuje se da će vlada ove godine održati zvaničnu proslavu Dana nezavisnosti 17. avgusta u Nusantari, a preseljenje hiljade državnih službenika planirano je do kraja ove godine, navodi Rojters.

Izvor: Nezavisne
7,200FansLike
457FollowersFollow