Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Evo zašto treba vidjeti Milano: Šoping, galerije, osobuko…

Grad opere i umjetnosti, najpozantiji je po modi. I danas, tokom pandemije, Milano diktira modne trendove.

Milano je bogata metropola koja živi za modu i uživanje. Međutim, iako je stil zaštitni znak ovog grada u Milanu se mogu vidjeti i vrhunska umjetnička djela. Za početak, dan u Milanu treba početi espresom i pecivom.

Prvo mjesto koje svi vide u Milanu je Duomo, na kojem se nalazi dobro prepoznatljiva katedrala. Međutim, iako se svi slikaju na trgu ispred katedrale i uđu (ulaz je besplatan), najljepši doživljaj se krije na krovu Duoma. Do krova se stiže liftom i sa njega se vidi centar Milana kao na dlanu, a ako je sunčan dan pogled seže do Dolomita.

Katedrala Duomo

Samo se na krovu može vidjeti simbol grada – zlatna Madonina, Mala Madona, koja se nalazi na vrhu najvišeg tornja.Milano nije jeftin grad, ali šetnja kroz Zlatnu četvrt se ne naplaćuje, kao ni gledanje izloga.

Šetnja po Galeriji Vitorio Emanuele ne smije da se propusti, a treba gledati u pod od mozaika i pronaći bika. Ko se tri puta okrene na peti na mjestu gdje su se nalazile genitalije bika imaće sreće u životu.

Galerija Vitorio Emanuele

U Milanu se nalazi čuvena Da Vinčijeva “Posljednja večera”, ali posjeta u crkvi Svete Marije Milostive mora da se zakaže unaprijed. Broj posjetilaca je oduvijek bio ograničen.

Najbolje mjesto za večernji izlazak su dva kanala u Navilju koje je projektovao Leonardo da Vinči. Tamo se nalaze i restorani, a milanski specijaliteti su osobuko i rižoto ala milaneze.

Osobuko

Tokom ljeta po kanalima plove čamci i može kupiti karta za kratko krstarenje. Ovo je boemska četvrt sa posebnom atmosferom.

Šoping, šoping

Upravo se sa krova i vidi Galerija Vitorio Emanuele, jedan od prvih “šoping centara” u Evropi. Okružuje je “zlatna (četvrt) kvadrilaterala” prepuna radnji i butika najvećih svjetskih brendova.

Oni koji imaju drugačiji ukus mogu da posjete Breru, dio grada koji je prepun galerija i “vintidž” radnji.

La Skala

Teško je pronaći karte za Skalu, ali može da se uđe tokom dana i posjeti muzej, sjedne u neku od loža i vidi binu. U Grand hotelu pored Skale posljednju godinu života proveo je Đuzepe Verdi.

Izvor: magazin.novosti.rs
7,300FansLike
456FollowersFollow