Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Građani Srpske u zadnji čas kod vulkanizera, gume mijenjaju u pet do 12

Vlasnici putničkih i teretnih vozila ovih dana pohrlili su u auto-servise širom Srpske da bi zamijenili ljetne gume zimskim, a vulkanizeri poručuju da je iz godine u godinu sve veći broj vozača koji čekaju pet do 12 da ispune ovu zakonsku obavezu.

S obzirom na to da je na teritoriji BiH od juče obavezno posjedovanje i korišćenje zimske opreme i to bez obzira na vremenske uslove, u vulkanizerskim radnjama vladaju velike gužve, telefonske linije su usijane, a ruke majstora prepune posla.

Iz vulkanizerske radnje “Đurđević” iz Banjaluke kažu za “Glas Srpske” da mnogi nisu znali za promjenu zakonskog roka sa 15. novembra na 1. novembar, što je uticalo da gužve budu još veće nego ranijih godina.

“Ljudi kao i svake godine čekaju pet do 12 da bi promijenili gume. Čeka se i do sedam dana na termin, a svake godine je sve gore i gore”, navode iz vulkanizerske radnje “Đurđević”.

Kako su dodali, Banjaluka nema dovoljno kapaciteta kada su u pitanju vulkanizerske radnje, jer je vulkanizera premalo, a automobila previše.

Iz Autocentra “Merkur” u Prijedoru, koji vrše prodaju i montažu guma, poručili su da su se velike gužve počele stvarati u posljednje dvije sedmice.

“Vozači gume mijenjaju u zadnji čas. U petak i subotu su bile katastrofalne gužve”, kazali su u “Merkuru”.

U auto-servisu i vulkanizerskoj radnji “Živković” iz Prnjavora kažu da zbog velikih gužvi ne zakazuju termine.

“Kako ko dolazi, tako i montiram. Ko ne može da čeka, neka dođe drugi dan”, kazali su u servisu “Živković”.

Banjalučanin Živko Tadić kazao je da je proteklog vikenda bila velika gužva u svim vulkanizerskim radnjama.

“Čekao sam oko dva sata da bih zamijenio gume. Tokom čekanja čuo sam od sugrađana da su mnogi iznenađeni promjenom termin korišćenja zimske opreme, tako da su svi u posljednji čas krenuli da zamijene gume”, kazao je ovaj Banjalučanin.

Marko M. iz Gradiške je rekao da zimske gume mijenja nekoliko dana prije nego što je to zakonski određeno.

“Veoma je bitno da gume odgovaraju standardima propisanim zakonom, jer guma glavu čuva, kako kažu iskusni vozači”, kazao je on.

Da bi vožnja u zimskim danima bila bezbjedna Auto-moto savez (AMS) RS realizuje kampanju koja će trajati do 26. novembra u više gradova i opština, a vozači će u tom periodu moći da provjere stanje svojih automobila i dobiju savjete kako da što kvalitetnije pripreme vozilo za zimske uslove. Tako su vozači u Banjaluci juče mogli da besplatno prekontrolišu tehničku ispravnost uređaja na motornim vozilima.

Predstavnik AMS-a Predrag Likokur rekao je da je cilj kampanje “Bezbjedna vožnja u zimskim uslovima 2021” da vozačima bude ukazano na nepravilnosti te da vozila učestvuju u saobraćaju što bezbjednije.

Kontrola

Načelnik jedinice policije za bezbjednost saobraćaja u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske Goran Amidžić rekao je da je do 1. aprila naredne godine za sva, osim za vozila na dva ili tri točka, četvorocikle, traktore na točkovima i gusjenicama obavezno posjedovanje zimske opreme.

“Pod zimskom opremom se podrazumijevaju pneumatici za zimsku upotrebu na svim točkovima ili na dva točka i lanci za snijeg ili drugi uređaji za povećanje trakcije spremni za postavljanje na najmanje dva pogonska točka”, rekao je Amidžić i najavio da će u narednom periodu policija pojačano kontrolisati posjedovanje i korišćenje zimske opreme.

Izvor: Glas Srpske
6,200FansLike