Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Gradiščani testirali realni simulator upotrebe bezbjednosnog pojasa

Stručne ekipe Auto-moto saveza Republike Srpske (AMS RS) i Auto-moto društva (AMD ) „Gradiška“ danas su u centru Gradiške predstavili realni simulator upotrebe bezbjednosnog pojasa i dijelili saobraćajno-preventivne materijale.

Ovaj jedinstveni uređaj simulira djelovanje bezbjednosnog pojasa na tijelo vozača ili putnika prilikom čeonog sudara u saobraćajnoj nezgodi pri brzinama od osam do 14 kilometara na čas.

Zainteresovani stanovnici Gradiške na simulatoru su testirali uticaj bezbjednosnog pojasa i „osjetili“ pritisak koji pojas pravi na tijelo prilikom čeonog sudara u saobraćajnoj nezgodi.

Foto: AMS RS

Sekretar AMD „Gradiška“ Dejan Šljivić kazao da ova aktivnost predstavlja najavu velike republičke preventivne kampanje „Lako je pojas vezati!“, koja počinje 11. maja 2021. godine u Istočnom Sarajevu.

„Cilj je da se stanovnicima Gradiške, odnosno učesnicima u saobraćaju, dočaramo stvarno stanje kada je u pitanju saobraćajna nezgoda i uticaj bezbjednosnog pojasa na tijelo vozača, suvozača i putnika“, istakao je Šljivić.

Dodao je da je bolje da na ovaj način osjete posljedice čeonog sudara, da vide kako djeluje bezbjednosni pojas i da im to bude stalno u glavi.

Timovi AMS RS i AMD „Gradiška“ su tokom trajanja aktivnosti dijelili preventivne materijale i osvježivače mirisa za vozila sa porukom kampanje – „Lako je pojas vezati!“.

AMS RS i 49 AMD su u okviru saobraćajno-preventivne kampanje „Niti 1 nevezan pojas!“ sproveli u 2020. godini istraživanje ponašanja korisnika putničkih i teretnih vozila i stavova vozača o prihvatanju i upotrebi bezbjednosnih pojaseva na području Republike Srpske.

Upotreba sigurnosnih pojaseva na prednjim sjedištima (ukupno kod vozača i suvozača) u toku 2020. godine, nakon provedenog brojanja i preventivnih i represivnih aktivnosti iznosila je 70 odsto.

Analizirajući podatke dobijene neposrednim opažanjem vozača na terenu (ukupno putevi u naselju, van naselja i autoput) dobijeno je da bezbjednosni pojas koristi 69,47 odsto vozača u toku vožnje na putevima Republike Srpske.

Obradom rezultata sa prvog brojanja, u toku 2020. godine, na uzorku od 13.776 suvozača (13.519 odraslih i 257 djece), dobijeno je da 72 odsto koristi sigurnosni pojas, dok 28 odsto ne koristi sigurnosni pojas na mjestu suvozača na putevima Republike Srpske, ukupno na svim lokacijama opažanja, na putevima, u Republici Srpskoj.

Kampanju „Lako je pojas vezati!“ realizovaće Ministarstvo saobraćaja i veza RS, Ministarstvo unutrašnjih poslova RS, Agencija za bezbjednost saobraćaja RS, AMS RS sa 49 AMD i lokalne zajednice.

Izvor: ams-rs.com
7,400FansLike
457FollowersFollow