Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Gradišci odobreno učešće u projektu ReLOaD2

Zahvaljujući Odjeljenju za razvoj i međunarodne projekte, Odjeljenju za privredu i društvene djelatnosti gradske uprave i Razvojnoj agenciji Gradiška, u prethodnom periodu pripremljena je prijava za učešće Grada Gradiška u projektu ReLOaD2.

Komisija za evaluaciju prijava je izvršila bodovanje dostavljenih prijava, a konačnu odluku o odabiru partnerskih jedinica lokalne samouprave (JLS) donio je partnerski odbor ReLOaD2 projekta na sjednici održanoj 18. juna 2021. godine. Po ovoj odluci, Grad Gradiška je zajedno sa 12 JLS u BiH ostvario pravo na učešće u projektu ReLOaD2, od kojeg će lokalna zajednica dugoročno imati višestruku korist.

Foto: undp.org

ReLOaD2 projekat će odabranim JLS pružiti podršku da unaprijede pristup finansiranja organizacija civilnog društva (OCD) iz svojih budžeta. Projekat će se fokusirati na institucionalizaciju odnosa između JLS i OCD, uz jačanje kapaciteta obje strane, kako bi uvidjeli prednosti partnerstva. Posebna pažnja biće posvećena radu sa mladima, rodnoj jednakosti i promociji intervencija koje uvažavaju princip multietničnosti u svim ciljevima i aktivnostima.

Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 (ReLOaD2) provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u šest IPA korisnica. Projekat je sa realizacijom počeo 1. januara 2021. godine i tokom naredne četiri godine ima za cilj jačanje participativne demokratije i EU integracija na Zapadnom Balkanu osnaživanjem civilnog društva i mladih da aktivno učestvuju u donošenju odluka, te unapređenjem poticajnog pravnog i finansijskog okruženja za organizacije civilnog društva (OCD).
Vrijednost projektne komponente u BiH je 3,69 miliona evra.

Gradiskalive.com
7,300FansLike
456FollowersFollow