Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Gradiška: Dali sinu ime Obeliks

U 2023. godini u matičnu knjigu rođenih u Gradišci upisane su 652 bebe, od kojih je 308 djece roditelja koji imaju prebivalište u Gradišci, a ostatak su bebe iz drugih opština i gradova koje su rođene u gradiškoj Bolnici.

Načelnik Odjeljenja za opštu upravu u Gradskoj upravi Gradiška Božana Gluvić rekla je da su među novorođenim stanovnicima Gradiške 146 djevojčica i 162 dječaka, ali da u broj od 308 novorođenčadi nisu uvrštene bebe roditelja iz Gradiške koje su rođene u Banjaluci ili drugim gradovima.

Gluvićeva je dodala da je i u 2023. godini bilo roditelja koji su djeci davali neobična imena.

“To su imena Nuh, Despot i Obeliks, a najčešća imena koja su roditelji davali svojoj djeci su Mia i Sofija, te Lazar i Luka”, navela je Gluvićeva.

Prema podacima Gradske uprave, u Gradišci je sklopljeno 276 brakova, 14 više u odnosu na godinu ranije, a preminulo je 576 stanovnika.

“Iako je broj preminulih manji za 32 lica u odnosu na 2022. godinu i dalje je nastavljen trend negativnog prirodnog priraštaja u Gradišci koji je prisutan od 2010. godine”, istakla je Gluvićeva.

U 2023. godini bilo je lica koja su se obraćali sa zahtjevima za promjenu imena i prezimena i to su pretežno ljudi koji žive u inostranstvu, ali je, dodaje Gluvićeva, najviše bilo slučajeva promjene prezimena kod žena nakon razvoda braka ili smrti supružnika.

Ona je dodala da je podneseno oko 40 zahtjeva za promjenu ličnog imena ili prezimena, od kojih su dva odbijena.

Gluvićeva je pojasnila da je zakonski moguće mijenjati i ime maloljetnog lica, ali da je u tom slučaju potrebna saglasnost oba roditelja, te i djeteta ako je starije od 10 godina.

Izvor: Agencije | Foto: Ilustracija-Pinterest/Journal des Femmes
6,700FansLike