Cookie Consent by Free Privacy Policy website

“Gradiška primjer usaglašenosti privrede i obrazovanja”

Ministar prosvjete i kulture Repubike Srpske Natalija Trivić boravila je danas u radnoj posjeti Gradišci gdje je o stanju u oblasti obrazovanja i kulture, razgovarala sa gradonačelnikom grada Gradiška, Zoranom Adžićem.

Trivićeva je istakla da je Gradiška vodeća lokalna uprava u Srpskoj po pitanju usaglašenosti privrede i obrazovanja i dodala da osnovne škole rade u svojim kapacitetima, a da upisna politika u osnovne škole predviđa da će broj upisanih učenika ostati na prošlogodišnjem nivou.

„Gradiška je grad koji je uspio da sačuva zdravlje učenika i nastavnika obzirom da nije zabilježeno širenje virusa korona u ustanovama obrazovanja i kulture”, rekla je Trivićeva.

Trivićeva je sa Adžićem razgovarala i o investicijama u školske objekte i o dualnom obrazovanju. Kao primjer Trivićeva je navela Tehničku školu u Gradišci, koju je danas takođe posjetila.

“Tehnička škola Gradiška poslednjih nekoliko godina uspješno sarađuje sa privredom i na taj način učenici imaju mogućnost da praktičnu nastavu odrade kod poslodavaca“, istakla je Trivićeva i dodala da će zahvaljujući dualnom obrazovanju biti postignuta usaglašenost privrede i obrazovanja.

Govoreći o stanju u oblasti kulture, Trivićeva je rekla da je u narednom periodu u planu rješavanje statusa Narodne biblioteke Gradiška.

Gradonačelnik Adžić je istakao da je na današnjem sastanku prezentovano sve ono što je Gradska uprava zajedno sa školama uradila u prethodne četiri godine i podsjetio da je Gradiška jedna od rijetkih lokalnih ustanova koja je uvela Sajam obrazovanja i zapošljavanja i dodao da će uz podršku resornog ministarstva od naredne školske godine u Tehničkoj školi, jedinoj u cijeloj BiH, biti uvedeno novo zanimanje, tehničar robotike.

„Naš cilj je da stvorimo kadrove koji su potrebni gradiškoj privredi i privredi Republike Srpske, da usvajamo napredne tehnologije i pratimo trendove koji su prisutni u Evopskoj uniji“, naglasio je je Adžić.

Adžić je istakao da je na današnjem sastanku dogovoreno da se tokom ljeta sagledaju problemi u osnovnom i srednjem obrazovanju kako bi se prije početka nove školske godine mogli otkloniti.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske, Natalija Trivić, tokom današnje radne posjete Gradišci, posjetila je i Osnovnu školu ”Vuk Stefanović Karadžić” u Turjaku i Narodnu biblioteku Gradiška.

Izvor: radiogradiska.com | S.Vidović
7,300FansLike
458FollowersFollow