Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Gradiška: Službeni psi granične policije razigrani, ali profesionalni (Foto/Video)

Jedinica za podršku i kontrolu granične policije BiH, čije je sjedište u Gradišci, zadužena je za čuvanje 310 kilometara granice BiH sa Hrvatskom, od Korova u Srpcu do Rujnice u Bihaću. U tom poslu službenici veliku pomoć imaju od pasa Boksa i Roka.

Boks je pas za detekciju narkotika. On i njegov vodič u opisu svog rada redovno obilaze frekventne granične prelaze Gradišku, Gradinu, Dobrljin i Veliku Kladušu, ali i one manje frekventne kako bi preventino djelovali na sve one koji pomišljaju da preko granice prenesu narkotike. Boks često pomaže i u radu drugih bezbjednosnih struktura kao i patrolni pas Rok.

Boks i Rok su uspješni u svom poslu, a da bi to postigli potrebna je dresura i disciplina. Dresura službenog psa traje od 6 do 12 mjeseci.

Vodič službenog psa Ognjen Antić ističe da je posao sa psima izazovan i da je potrebna ljubav, ali i rad. Antićev zadatak je da sa Rokom ide u obilazak državne granice kako bi spriječili ilegalne prelaske. Rok će učiniti sve kako bi zaštitio svog vodiča i zaustavio bjegunca ili napadača.

Komandir jedinice za podršku i kontrolu terenske kancelarije sjevero-zapad Gradiška Stjepan Skoko naglasio je da psi imaju veliku ulogu u radu policije i da je jedinica za podršku i kontrolu po potrebi na raspolaganju drugim bezbjedonosnim strukturama, ali i lokalnoj zajednicu u slučajevima prirodnih nepogoda.

Psi jedinice za podršku i kontrolu terenske kancelarije Gradiška obučeni su da reaguju i djeluju. Zajedno sa svojim vodičima čine poseban tim baziran na ljubavi, povjerenju i disciplini.

Izvor: RTVG
7,200FansLike
441FollowersFollow