Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Gradiški Romi proslavljaju Ederlezi/Đurđevdan

Romi danas slave Đurđevdan, jedan od najvećih praznika koji prema tradiciji ovog naroda simboliše dolazak proljeća.

Danas, tradicionalno, članovi porodice Rizvanović iz naselja Žeravica rano su ustali i umili se u vodi sa cvijećem i postavili svečanu trpezu. Elvir Rizvanović rekao je da je nekad bio običaj da se Romi iz ovog naselja na Đurđevdan okupe kraj kanala pa ko hoće i okupa se.

“Običaji polako izumiru. Nekada se kupalo u rijekama, a sada više ne. Ipak kuće kitimo cvijećem koje je procvjetalo. Trpeza će danas biti svečana, kod nekoga janje, a kod nekoga pile. Nekada smo se okupljali svi iz sela pa išli zajedno sa trubačima, sad ne možemo zbog korone pa ćemo porodično da slavimo”, rekao je Rizvanović.

Predsjednik Saveza Roma Republike Srpske Aleksandar Mašić rekao je da na području grada Gradiška živi oko 1.750 Roma koji će ove godine, zbog trenutne situacije uzrokovane korona virusom, Đurđevdan skromno proslaviti.

Mašić je istakao da Đurđevdan za Rome predstavlja dan kada se obilježava buđenje proljeća i kada su Romi u davnim vremenima pokretali svoje čerge.

“Bake i dede su nam pričali da su Romi nekad u proljeće pokretali čerge i putovali do septembra kad bi se zaustavili i gdje bi se našli tu bi zimovali. Tradicija koja i danas postoji jeste da se na uranak za Đurđevdan kupaju djeca i farbaju jaja”, rekao je Mašić.

Ederlezi koji Romi obilježavaju na Đurđevdan je najveći, najradosniji i najstariji romski praznik. To je praznik kojim se slavi dolazak proljeća. Mnoge tradicije koje su uz njega povezane potiču iz zajedničke tradicije mnogih naroda s kojima Romi žive.

Izvor: radiogradiska.com | G. Vlainić
7,300FansLike
458FollowersFollow