Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Hladno vrijeme se vratilo: Mraz “obrao” voće i povrće u Srpskoj

Nakon što je mraz u prethodnim danima uništio skoro sve voćne zasade u RS, i povrtari ističu da je i povrće koje je zasijano vani pretrpjelo velike štete te da je pitanje kakav će na kraju biti rod.

Povrtari iz Republike Srpske ističu da gledaju u nebo i nadaju se boljim vremenskim prilikama.

“Mraz je u potpunosti uništio krompir koji je već iznikao. Ali ovo vrijeme je povrtarima dodatno poskupjelo proizvodnju, jer su morali da zagrijavaju plastenike da bi uspjeli da sačuvaju rasade povrća, poput paradajza, paprika i kupusa”, rekao je Branko Mastalo, predsjednik povrtara RS.

Dodaje da su vremenske neprilike, pored poskupljenja proizvodnje, uticale na to da se i sama proizvodnja povrća oduži.

“Rasadi povrća su već trebali da budu posađeni, ali zbog veoma lošeg vremena oni su još u lejama”, tvrdi Mastalo za “Nezavisne novine”.

Dodao je da će sigurno i sam krajni proizvod povrća biti skuplji ove godine.

Savo Bakajlić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Semberije i Majevice, kazao je da je povrće koje je posijano na otvorenom pretrpjelo velike štete uzrokovane mrazom i niskim temperaturama.

“Povrće poput krompira, ali i lubenice imaju velike gubitke i samim tim doći će do toga da će sama sezona kasniti”, kazao je Bakajlić.

Dodao je da će onda domaće tržište preplaviti velike količine povrća iz uvoza.

“Kada naše povrće dospije za berbu, biće kasno i za tržište, ali i da se formira neka cijena koja bi bila prihvatljiva domaćem proizvođaču, a da ne bude na velikom gubitku”, ističe Bakajlić.

Da je šteta nastala zbog vremenskih nepogoda ogromna, smatraju i voćari iz RS, koji kažu da će niske temperature koje se najavljuju za naredne dane uništiti i ono malo voća koje je ostalo nakon što ga je prošle sedmice “obrao mraz”.

Naime, kako kaže Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS, ovo je jedna od najlošijih godina što se tiče voće.

“Mraz i loše vrijeme prethodnih dana uništili su dobar dio voća i sada, kada nam treba sunčanih dana, dolaze nam niže temperature i kiše, tako da je realno očekivati da ćemo i u tom naletu imati još štete”, kazao je Dojčinović.

Dodao je da su kroz kontrole koje su radili prethodnih dana vidjeli da je šteta veća nego ikada, jer, kako kaže, voće je bilo u najosjetljivijoj fazi.

“Na pojedinom voću, poput šljiva i breskvi, čak su 100 odsto gubici, a na jabukama i kruškama šteta je do 90 odsto. Veliko je pitanje hoće li uopšte i biti berbe”, rekao je Dojčinović.

Kako ističe, nekoliko proizvođača koji imaju sistem za orošavanje malo su povoljnije prošli.

“Da nam se ne bi dešavalo da svake godine ostajemo bez voća zbog vremena, moraćemo u narednom periodu da imamo protivgradnu mrežu, sistem za navodnjavanje i sistem za orošavanje, jer u suprotnom nećemo moći da radimo proizvodnju voća, a to je jedan od najskupljih biznisa”, pojašnjava Dojčinović.

Kako kaže, budući da se voćarima šteta mjeri u hiljadama KM, tražiće pomoć od Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS, ali ističe da to voćari ne očekuju, jer i prethodnih godina nikada im nisu pomagali.

Mladen Marjanović, predsjednik Udruženja voćara Prijedora, ističe da je šteta, bar što se tiče njihove regije, ogromna te, kako kaže, ove godine voća neće biti.

“Budući da su opet najavljene vrlo nepovoljne vremenske prilike što se tiče voća, ono je sad u najosjetljivijoj fazi, tako da će i ono voća što je ostalo biti uništeno. To znači da nam je ove godine rod voća već obran”, kazao je Marjanović.

Izvor: Mondo
6,700FansLike