Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Hoće li poskupiti cigarete u BiH?

Cigarete nisu poskupile na početku ove godine. Još nema najava ni da će se tako nešto desiti i u narednom periodu.

Ipak po pitanju akciza, zadovoljni su u Upravi za indirektno oporezivanje (UIO BiH). Slijeva se sve više novca. Oko milijardu KM samo od akciza na duvan i duvanske prerađevine.

“I ove godine povećali broj izdanih akciznih markica na cigarete, kao što je to bilo unazad dvije godine i to praktično govori da se crno tržište cigareta konstantno smanjuje, a tome u prilog govori upravo povećan broj akciznih markica koje mi izdajemo, a kojim se obilježava svaka paklica cigareta koja se proda na tržištu BiH“, rekao je Ratko Kovačević, načelnik odjeljenja za Komunikacije i međunarodnu saradnju UIO BiH.

Cijene se na istom nivou vjerovatno neće zadržati. Еkonomisti objašnjavaju da je želja da se opterete robe koje nisu egzistencijalnog karaktera. Zato se i kod nas donose odluke koje bi trebalo da podupru budžet i sačuvaju zdravlje ljudi.

„Kada kažemo društvenu karakteristiku jeste da te vrste roba, alkohol i duvan, direktno utiču na društvo – povećavaju opasnost od raznih bolesti. Veliki broj ljudi izostaje sa posla, to direktno utiče na BDP, onda one pritišću i društvene troškove, zdravstvo“, rekao je Aleksandar Ljuboja, ekonomista.

Budžeti svih zemalja su pod pritiskom, tu je inflacija, povećanje kamatnih stopa, ali i porast javne potrošnje. Tako su prve na udaru upravo luksuzne robe, koje su podložne povećanju akciza.

Izvor: ATV
6,700FansLike