Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Humanost bez granica porodice Suvajac iz Gradiške (Foto)

Dražen i Bojana Suvajac, zajedno sa kćerkom Dunjom, ne posustaju u sakupljanju  plastičnih čepova, u akciji „Čepom do osmjeha“. Oni su napunili još dva Dugina srca sa 12.000 čepova.

Suvajci su ukupno sakupili 30.000 čepova, što je rekord ove višegodišnje akcije koju u Gradišci provodi Udruženje roditelja djece sa autizmom „Duga“.

A sve je počelo na kafi, kod prijatelja Mladena i Marije Cvijić. Domaćini su ih poslužili i sokom, a na stolu je ostala prazna flaša.

“Nismo tu flašu ni primijetili dok Marijina i Mladenova kćerka Nikolina, učenica Osnovne škole “Danilo Borković”, nije rekla: “Dajte mi taj čep”. Upitah, čemu će joj čep, a djevojčica reče da ih sakuplja za donaciju, u humanitarne svrhe. Tada mi se u glavi upalila neka “lampica”. Dopala mi se ta originalna, humana ideja”, priča Dražen.

Na slavljima, u kafanama i restoranima, u kući ili u posjeti prijateljima, kod komšija, u prirodi… Na svakom mjestu Bojana i Dražen Suvajac iz Žeravice kod Gradiške sakupljaju plastične čepove. Za njih je to misija, jer na ovaj način pomažu Udruženju djece s autizmom „Duga“.

“Kad god stavimo novi čep u vrećicu ili kutiju, kad proslijedimo pošiljku, pomislimo na našu kćerku, četvorogodišnju Dunju, koja nam pomaže, a sjetimo se sve djece sa smetnjama u razvoju. Moji roditelji, Suada i Dragan, odgajali su me u duhu humanosti i tolerancije, učili da volim ljude, da ih ni po čemu ne dijelim, da svakome pomažem”, kaže Bojana, koja je službenica u gradiškoj Pošti.

Njen suprug Dražen, šumarski tehničar zaposlen u podgradačkoj Šumariji, srećan je što može pomoći djeci, a u Udruženju „Duga“ su srećni što ovakvi ljudi postoje.

“Kada su Bojana i Dragan, prije dvije godine, banuli na vrata našeg Udruženja i donijeli prvih 5.000 plastičnih čepova, bili smo zatečeni, ali i oduševljeni. Shvatili smo da su oni sa nama i uz nas, s našom djecom, kojoj je potrebna pažnja, gest, osmijeh, pogled sa vedrinom u oku. To nam ovaj mladi bračni par daje bez ograničenja”, kaže Saša Kasagić, predsjednik Udruženja „Duga“ u Gradišci, koje okuplja 43 djece s autizmom i njihove roditelje.

Izvor: srpskainfo.com | Milan Pilipović
7,200FansLike
457FollowersFollow