Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Inspekcija u Gradišci pojačava kontrole restorana, salona i pečenjara

“Na području Gradiške, zbog pojave afričke kuge svinja, biće pooštrene inspekcijske kontrole pripreme hrane od svinjskog mesa u restoranima, svadbenim salonima i pečenjarama”, najavio je gradski veterinarski inspektor Bojan Mirjanić.

Bojan Mirjanić

“Inspektori će ciljano kontrolisati porijeklo, odnosno slijedivost namirnica životinjskog porijekla. Ugostiteljski objekti mogu prodavati i usluživati pečeno svinjsko meso samo ako je ono od svinja koje su zaklane u registrovanim klaonicama“, rekao je Mirjanić.

On je naglasio da je i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske naložilo pojačane inspekcijske kontrole, te da će u ovom slučaju biti formiran i tim od sedam gradskih inspektora, koji čine tri veterinarska inspektora, dva inspektora za hranu i dva tržišna inspektora.

“Potrebna je dodatna ozbiljnost svih u lancu, od uzgoja svinja do pripreme svinjskog mesa za ishranu, kako bi se spriječilo širenje afričke kuge, a posebno nakon što su na snagu stupile nove ublažene mjere koje se odnose na prevoz i klanje svinja u zaraženim i ugroženim područjima”, zaključio je Mirjanić.

On kaže da će svi kojima je u interesu da se sačuva stočni fond i spriječe velike ekonomske štete morati da shvate šta znači dobra veterinarska praksa koja se ogleda u biosigurnosnim uslovima na farmama i označavanju životinja ušnim markicama, ali i šta znači obezbijediti uvid u slijedivost namirnica životinjskog porijekla od uzgajivača do potrošača.

Izvor: radiogradiska.com | M.Malešević
7,200FansLike
457FollowersFollow