Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Iz ruševina spasava stare fotografije: Bagerista iz Gradiške čuva uspomene od zaborava (Foto)

Rušenje starih, dotrajalih kuća i drugih objekata, pored Save u Gradišci, gdje je u toku izgradnja modernih stambenih zgrada i naselja, za Marjana Maletića, rukovaoca teškom građevinskom mehanizacijom, predstavlja svojevrstan izazov.

Na ruševinama, među betonskim gredama, drvenarijom, crijepom i ciglom, on često pronalazi dokumente istorijske vrijednosti, odbačene ili zaboravljene porodične uspomene.

“To su najčešće stare, crno-bijele fotografije, lični dokumenti čija važnost je davno istekla, sveske, školske knjige i bilješke, porodične evidencije, vjerske knjige… Sve to, prilikom rušenja kuća, ispadne odnekud, najčešće iz neistraženih tavanskih prostorija, gdje uglavnom ima svega i svačega”, ispričao je Marjan pokazujući jednu od fotografija koju je pronašao u prašini, u paučini, među gomilom cigle i otpada.

“Sve za šta pretpostavim da bi moglo imati neku vrijednost, značaj za vlasnika kuće ili za grad, ostavljam po strani. Nije mi teško, zaustaviti utovarivač, sići ispred korpe i sačuvati ponešto od tih starina. Najčešće je teško zaključiti porijeklo, prepoznati osobe na fotografijama, ali se uvijek neko, naknadno pojavi, prepozna o kome se radi, preuzme fotografiju, obriše s nje prašinu, ispegla na koljenu i zahvali na gestu”, kaže Maletić.

O fotografiji koju je predočio, pridržavajući je prašnjavim rukama, prilično oštećenu, pretpostavlja da je, po svemu sudeći snimljena na nekoj davnašnjoj smotri, radnoj akciji ili defileu.

“Ko se prepozna, neka se javi… Fotografiju čuvam i poklanjam. Na kraju, ukoliko se niko ne javi, ustupiću je Muzeju u Gradišci. I ovu, i sve druge, sakupljene na ruševinama starih kuća”, zaključuje Marjan Maletić, radnik GP “Mandić” u Gradišci, svojevrstan tragač za starinama, među gomilama građevinskog materijala, na ruševinama davnih građevina.

U Marjanovoj kolekciji, privremeno postavljenoj na gredi, ogradi, u kabini radne mašine ili u džepu radničke jakne je svjedočanstvo o davnom vremenu.

Djevojke sa tih fotografija su, najčešće u dubokoj starost ili odavno na “drugom svijetu”, omladinci su sada starci, a ulica i dijelova grada u kojem su snimci nastali, odavno nema ili su teško prepoznatljivi.

Izvor: srpskainfo.com | Milan Pilipović
7,200FansLike
457FollowersFollow