Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Kako bi trebao izgledati “Kovid pasoš” u Bosni i Hercegovini

Zbog pandemije svijet danas razmišlja o uvođenju Kovid pasoša, na čemu se radi i u BiH. Njime bi se trebalo olakšati putovanje građanima, a u nastavku teksta donosimo neke od detalja kako bi oni trebali izgledati.

Arif Nanić, direktor Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA), koja će biti i tehnološka podrška tokom izrade Kovid pasoša, govorio je za “Klix.ba” o ovoj temi. Kako je naglasio, naša država neće odstupati od Evropske unije te će, ukoliko budu odobreni, Kovid pasoši u BiH biti po uzoru na one iz država članica.

“Na vrijeme smo pokrenuli pitanje o uvođenju Kovid pasoša u BiH te nadležni organi prate dešavanja u zemljama EU i okruženja. Sigurno ćemo i mi na vrijeme riješiti to pitanje u cilju eventualnog prelaska granica ako to bude uslov i ako takav dokument EU zvanično usvoji. Koliko je poznato, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je protiv uvođenja Kovid pasoša te je sada ključno da li će on biti odobren”, naglasio je Nanić.

Dalje je naveo da još nisu poznati svi precizni detalji o izgledu pasoša, njegovom izdavanju, kao i o tome da li će troškove zbog toga snositi građani ili će se pronaći neki drugi mehanizmi.

“Dakle, Vijeće ministara BiH treba utvrditi takve pojedinosti koje se odnose na prava i obaveze građana, a kada je riječ o IDDEEA-i, bit ćemo tehnološka podrška tokom njegove izrade i spremni smo odgovoriti tom zahtjevu. Većina građana smatra da će ti Kovid pasoši podsjećati na one klasične, međutim, on neće biti u toj formi. Riječ je o dokumentu, tačnije, certifikatu s podacima”, dodao je.

Sagovornik je pojasnio da će se uz lične podatke na Kovid pasošu nalaziti i tri važne stavke od kojih jednu građanin treba ispunjavati da bi mogao preći granicu.

“Riječ je o stavkama koje se odnose na to da li je osoba vakcinisana, zatim, da li ima negativan test na koronavirus kao i to da li ga je prebolovala. Dakle, ne treba ispunjavati sve tri stavke, već je dovoljno da zadovoljava barem jednu, a od ponuđenih je ipak najtrajnija ova koja se odnosi na vakcinaciju”, naveo je sagovornik.

Naglasio je da nadležni već rade na ideji Kovid pasoša u BiH kako se ne bi kasnilo za zemljama EU te dodao da neće postojati različite forme navedenih certifikata.

“Certifikati će biti unificirani s onim iz EU i vjerujem da će i BiH svoj dokument prilagoditi tome, a kada je riječ o njegovom dobijanju, važno je naglasiti da ga građani neće morati imati ukoliko nemaju namjeru ili obavezu putovati van granica države”, naveo je Nanić.

WHO i neki od zvaničnika smatraju da bi uvođenje Kovid pasoša zapravo dovelo do nejednakosti među građanima, pogotovo onim iz siromašnijih zemalja, koji nemaju nikako ili imaju veoma težak pristup vakcinama, testovima i sl.

S druge strane, postoje i oni koji vjeruju da bi se uvođenjem Kovid pasoša olakšalo kretanje građana tokom pandemije te samim tim osigurala veća zaštita od potencijalne zaraze.

“Svako nametanje novog dokumenta je ograničavanje slobode kretanja, ali smatram da, ukoliko Kovid pasoš EU uvede kao uslov za prelazak granice, mi to moramo poštovati i prilagođavati se takvim standardima”, poručio je Nanić.

Podsjećamo da je Evropska komisija 17. marta ove godine predložila stvaranje digitalnih zelenih certifikata, a koji bi takođe trebali sadržati sve navedene podatke.

Tom prilikom su naveli da će biti dostupni svim stanovnicima EU, priznati u svim zemljama EU, besplatni i izdavani u digitalnom ili papirnom formatu.

Takođe, pojedine zemlje u svijetu, poput Izraela, već su uvele tzv. “vakcina pasoše”.

Iz Evropske komisije su naveli da će sistem digitalnih zelenih certifikata biti “privremena mjera”, koja će biti suspendovana čim WHO proglasi kraj pandemije.

Izvor: klix.ba
7,400FansLike
458FollowersFollow