Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Kako je tačno Hamas izveo napad na Izrael?

Vojni analitičari i specijalizovani portali navode da su grupe Hamasa iznenadile izraelsku vojsku, kao i obavještajne agencije Mosad i CIA, tako što su buldožerima srušile granicu između Izraela i Gaze.

Zatim su kamionetima sa postavljnim mitraljezima prodrli u praznine koje su se otvorile.

Hamasovci su prodirali i sa mora na brzim čamcima, a bilo je i letova/napada paraglajdingom.

Pokazalo se da je Izrael slabo čuvao granicu sa Gazom. Nekoliko kilometara od granice nalazilo se desetak utvrđenih punktova i vojnih baza u kojima su izraelski vojnici mirno spavali. Utoliko spokojnije što je bila subota.

Lokacija i naoružanje tih utvrđenih tačaka i baza nisu bili tajna za Hamas.

Oko njih nije bilo spoljnog obezbjeđenja, kao ni stražara.

Te tačke su manje ili veće kasarne iza plastične ograde sa bezmalo srednjovjekovnom kulom na kojoj se nalazi mitraljez kojim se upravlja automatski. Kao na ratnim brodovima.

Sve to izgleda tehnološki napredno, ali čim običan kvadrokopter baci granatu na kupolu tih mitraljeza – nema više odbrane. To je dalo priliku Palestincima da upadnu u te mini-kasarne i da pucaju u usnule vojnike.

Napadači su uništili skoro polovinu izraelskih “utvrđenih tačaka” za samo sat vremena!

Ni veće vojne baze poput Kerem-Šaloma uopšte nisu bile čuvane. Nakon što su hamasovci udarili na prvu liniju utvrđenih tačaka – njih je trebalo alarmirati, ali niko nije stigao da uključi alarm.

Napadači su spolja probili izraelske baze starim sovjetskim ručnim bacačima granata, a vojnici su pobijeni unutar takvih baza.

Tenkovi “merkava” i oklopni transporteri “hamer” postali su laki trofeji.

Kako navode vojni stručnjaci, izraelske snage do sada nisu bile suočene sa napadima dronovima, pa im nije ni palo na pamet da štite svoje tenkove od takvih napada.

Grupe Palestinaca iskrcanih iz čamaca ušle su u centre velikih gradova na obali.

Zapalile su zgradu policije u Aškelonu i jednostavno se stacionirali u centru grada u blizini picerije, pucajući na sve oko sebe. Samo tu su bile stotine civilnih žrtava.

Kibuci i jevrejska naselja uopšte nisu bili zaštićen, a nekada su to bila najutvrđenija naselja na svijetu. Tamo su bile jedinice za samoodbranu, a u rabinovoj kući su držane zalihe oružja.

A sada su Arapi jednostavno otjerali stanovnike više kibuca duboko u Gazu.

Istovremeno, nekoliko hiljada raketa iz Gaze palo je na Izrael odjednom.

Ispostavilo se da PVO-sistem “Gvozdena kupola”, koji je dugi niz godina predstavljan kao najnapredniji na svijetu, ne može da se nosi sa takvim udarom.

Rakete su padale čak i na Haifu, odnosno cijela teritorija Izraela od juga do sjevera bila je bespomoćna.

Kako navode eksperti, Hamasove rakete jesu “primitivne” (u smislu izrade), ali kada ih ima na hiljade, svaki PVO sistem je beskoristan. Dvanaest raketa PVO ne može istovremeno da obara dvije hiljade ciljeva.

Čitavu izraelsku liniju odbrane od Gaze Palestinci su uništili za tri sata i vatru prebacili duboko na teritoriju Izraela.

Neke od arapskih diverzantskih grupa vratile su se u Gazu sa, kako su navodili, “trofejima” i zarobljenicima.

Napadači su unaprijed znali ciljeve, imali su napredne rute, a grupe su koordinirale svoje akcije. Znali su komunikacijske frekvencije i bezbjednosne lozinke.

To znači da su “snimanje terena” i izrada plana trajali najmanje šest mjeseci.

A Mosad i Šin Bet (izraelska kontraobavještajna služba) nisu o tome očito ništa znale.

Ispostavilo se da izraelske snage bezbjednosti počivaju na lovorikama pobjeda prošlih generacija – navode vojni stručnjaci.

Prema svjedočnjeima, koja prenose specijalizovani vojni portali, u Tel Avivu je nekoliko sati vladao haos. Vojni vrh je bio u “komi”.

Stručnjaci procjenjuju da će dgovor Izraela biti okrutan i demonstrativan.

Međutim, prvi udar Hamasa je uspio, iako je pripreman pod samim “nosom” izraelske obavještajne i kontraobavještajne službe.

Dok Izraelci budu čistili naselja od arapskih grupa, MOSAD će otkriti čitave podrume i rovove ispunjene tijelima izraelskih vojnika. Izraelci nisu imali ovakve gubitke mnogo decenija, navode portali.

Ovo što se događa u Gazi i Izraelu može da izmijeni cjelokupnu vojno-političku strukturu Bliskog istoka i dovede do pojave novih saveza i novih linija fronta – zaključuju eksperti.

Izvor: Agencije
7,200FansLike
441FollowersFollow