Cookie Consent by Free Privacy Policy website

KK “LIDER” iz Gradiške uputio molbu institucijama, traže dozvolu da se djeca bave sportom

KK “LIDER” iz Gradiške danas je javno uputio molbu institucijama RS u kojoj traže dozvolu da se djeca bave sportom.

Njihovu molbu prenosimo u cjelosti:

“Kriznom štabu, institucijama i javnosti

Uzimajući u obzir tešku situaciju povodom pandemije, ne samo kod nas već u cijelom svijetu, gdje je život u jednom trenutku stao, ali isto tako vremenom je postalo jasno da život mora ići dalje, želimo Vam se javno obratiti i zamoliti da djeca dobiju dozvolu da se bave sportom.

Sigurno da u svijetu ima primjera u kojima je apsolutni lock down, da ima primjera gdje su mjere još rigoroznije nego kod nas itd., ali isto tako ima i drugih primjera gdje možemo vidjeti da život „normalno“ funkcioniše u skladu sa mjerama borbe protiv pandemije.

Mišljenja smo da trebamo gledati nas i naše okolnosti tj. šta je dobro za nas u skladu sa okolnostima u kojima živimo, što vi i činite od početka pandemije.

Svjesni da vam je prioritet zdravlje i očuvanje ljudskih života, ali isto tako i da ljudi moraju da žive, smatramo da postoje jaki argumenti da djeca i rekreativci, u skladu sa mjerama borbe protiv pandemije koje su bile na snazi, moraju da nastave da se bave sportom, takođe u službi očuvanja zdravlja.

Nije logično da djeca u školama ne obavljaju nastavu fizičkog vaspitanja, a istovremeno u salama ista ta djeca obavljaju treninge u klubovima u kojima treniraju. Baza sporta a samim tim i zdravlja je u školama (nastavi fizičkog vaspitanja), školama sporta, kao i sportskim klubovima koji rade sa djecom.

Fizička aktivnost tj. sport je vrlo važna u životu ne samo djece, jer prožima sve aspekte života i pozitivno utiče na zdravlje i poboljšava kvalitet života. Pozitivno djelovanje sporta prema istraživanjima se ogleda takođe u podizanju samopoštovanja, raspoloženja, a takođe smanjuje psihosocijalni stres, depresiju i anksioznost. Sve to nam govori da je ljudima potreban sport da bi u različitim područjima života bolje funkcionisali.

Posebno naglašavamo da djeca upravo kroz sport i rekreaciju zadovoljavaju potrebu za druženjem, i to u zdravoj sredini, koja je za socijalni razvoj od presudnog značaja.

Mnogo je još razloga i faktora zašto sport mora biti dostupan, naravno u skladu sa mjerama borbe protiv pandemije.

Molimo Vas da sport kao vid očuvanja, prevencije i rehabilitacije zdravlja učinite dostupan svima, a naročito djeci u skladu sa mjerama borbe protiv pandemije.”

Gradiskalive.com
7,200FansLike
441FollowersFollow