Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Kod vulkanizera gužve kao nikad do sada

Dugi su redovi u auto-servisima širom Srpske, s obzirom na to da veliki broj vozača čeka posljednji čas da zamijeni ljetne gume zimskim, a kako su za “Nezavisne” kazali ovlašteni vulkanizeri, ove godine je gužva kao nikad do sada.

Naime, kao i prethodnih godina, vlasnici putničkih i teretnih vozila čekaju pet do 12 da izvrše svoju zakonsku obavezu zamjene ljetnih guma za zimske, a majstori su primijetili da je sve više vozila u njihovim radnjama.

Iz Auto-servisa “Hadžić” iz Gradiške su kazali da se svake godine čeka dan roka ili dan prije roka.

“Kada vozači traže termin, obično ga mogu dobiti za sat do dva, a samo trajanje zamjene guma zavisi od automobila, ali može se završiti za 20 do 40 minuta”, kazali su iz vulkanizera “Hadžić”.

Kako su kazali vulkanizeri iz Auto-servisa “Speed” iz Banjaluke, svake godine je sve veći broj mušterija.

“Ne znam ni odakle nam dolaze tolika vozila”, kazali su iz ovog servisa.

Kako su dodali, stanje je svake godine isto, tako i ove, građani čekaju zadnji čas da zamijene gume.

“Za termin se pretežno čeka dan, dva, eventualno i tri, dok samo mijenjanje guma traje oko 20 minuta”, kazali su oni.

Primijetili su da mušterije najčešće biraju MS gume, a i ove godine su osjetna poskupljenja. Pored poskupljenja guma u iznosu od oko 30 odsto, poskupjele su i “ruke”.

“Cijene standardnih dimenzija guma se kreću od 130 ili 150 pa do 190 KM, dok su cijene usluga ugradnje skočile za 15 odsto”, kazali su oni.

Iz Auto-centra “Merkur” u Banjaluci su kazali da je gužva počela još sedam dana prije zakonskog roka za postavljanja guma, 1. novembra, te da traju i do danas.

“Gužva su počele i prije roka, mada građani generalno čekaju posljednji momenat. Mi gužve kontrolišemo tako što imamo brojeve za montažu, te mušterije kada dođu ujutro dobiju svoj redni broj”, kazali su iz ovog auto-centra za “Nezavisne”.

Kako dodaju, gužve su tolike da se ovi brojevi “razgrabe” do podneva, a dnevno zamijene gume na 100 do 120 automobila.

“Cijene usluga postavljanja guma ove godine jesu nešto veće, ali neznatno”, kazali su oni, dodavši da cijena postavljanja guma zavisi od felge točka automobila, te da “ruke” iznose 10 ili 12 KM po točku, a za veće felge i 19-20 KM po točku.

“Za veće felge, često na nešto luksuznijim vozilima, imamo lasersku montažu ili montažu poznatim Hunter uređajem koja je sama od sebe skuplja, ali za automobil bolja i sigurnija”, ističu oni.

U “Kemoimpexu” iz Banjaluke su kazali da su gužve gore iz dana u dan, ali uprkos tome građanima mogu da oslobode termin za isti dan ili eventualno sutrašnji.

Redovi kod vulkanizera nisu ništa kraći ni u Prijedoru, a u radnji “Miljatović” kažu da su svake godine sve veće gužve, jer je primjetan veći broj automobila u gradu.

“Svjedoci smo da imamo domaćinstva sa više auta i svi moraju da mijenjaju gume, tako da gužve na zimu nisu ništa novo”, kazali su iz ovog auto-servisa.

Kako kažu, cijena ugradnje je poskupjela i ona je sada za 10 do 20 odsto veća nego prošle godine.

Radi svoje sigurnosti i zakonske obaveze Ranko T. iz Banjaluke se svom vulkanizeru javio ranije da bi zakazao termin.

“Naručio sam se kod vulkanizera prije mjesec dana da zamijenim ljetnje gume zimskim prije roka koji je propisan zakonom kako me ne bih kaznila policija, ali i zbog straha od lošeg vremena i mogućeg snijega”, kazao je Ranko T.

Kako dalje navodi, iako je termin zakazao ranije, morao je da čeka dugo svoj red, a njegov majstor mu je rekao da su razlog tome ogromne gužve.

“Najviše od svega me iznenadila cijena, koja je u odnosu na prošlu godinu viša”, kazao je ovaj Banjalučanin.

Naime, očekivao je veće cijene guma, ali ga je iznenadilo i da su majstori poskupjeli.

Podsjećamo da je ove godine od 1. novembra obavezna zimska oprema za sve automobile u Republici Srpskoj.

Izvor: Nezavisne | Autor: Milica Dragičević
6,700FansLike