Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Kome policija u RS može da oduzme vozilo poslije saobraćajne kontrole?

U posljednje vrijeme iz policijskih uprava širom Srpske često možemo čuti da se od višestrukih povratnika u činjenju prekršaja oduzimaju vozila. Zašto se vozila oduzimaju i kakva je njihova “sudbina” nakon oduzimanja, pitali smo nadležne.

Zašto se oduzimaju vozila?

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske su nam pojasnili da se vozila oduzimaju od lica koja su sklona činjenju teških prekršaja, kojim se ugrožava bezbjednost drugih učesnika u saobraćaju, te da su upravo zbog toga u posljednje vrijeme intenzivirali ove aktivnosti.

“U cilju poboljšanja stanja bezbjednosti saobraćaja i adekvatnog sankcionisanja višestrukih povratnika za najteže prekršaje iz oblasti bezbjednost saobraćaja, a prema kojima nije postignuta svrha kažnjavanja izricanjem novčane kazne, zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom i kaznenih bodova, odnosno isti često nastavljaju sa vršenjem prekršaja iz oblasti bezbjednost saobraćaja, MUP Republike Srpske je intezivirao aktivnosti u pogledu adekvatne primjene člana 59. stav 1., tačka 1. i člana 61. Zakona o prekršajima Republike Srpske, a koji se odnose na privremeno oduzimanje predmeta/motornih vozila u cilju izricanja zaštitne mjera trajnog oduzimanja predmeta/motornih vozila od strane nadležnih sudova”, navode iz MUP RS.

Kako izgleda postupak oduzimanja vozila?

Iz Osnovnog suda u Banjaluci objasnili su kako prema zakonu funkcioniše postupak oduzimanja vozila.

Kako nam je pojasnila sudija Biljana Radulović, predsjednik Prekršajnog odjeljenja, vozila se oduzimaju najčešće na licu mjesta, prilikom kontrole lica i vozila. Odnosno, kako je navela,  vozilo se oduzima kada policijski službenici uoče da je lice počinilo prekršaj, a zatim i kada provjerama utvrde da se radi o licu koje u Registru novčanih kazni ima dug, odnosno da ranije izrečene kazne nije platio.

“Potom se obavještava dežurni sudija za prekršaje i vozilo se oduzima uz potvrdu o privremenom oduzimanju vozila i odmah se deponuje (ostavlja na čuvanje) na parking koji je određen samo za te namjene. Naglašavam da se radi o licima koja su specijalni povratnici u vršenju prekršaja i često o licima koja imaju nekoliko hiljada izrečenih, a neplaćenih novčanih kazni”, kazale je sudija Radulović.

Može se oduzeti i vozilo koje nije svojina okrivljenog

Takođe, policija može da oduzme i vozilo koje nije u svojini okrivljenog, a evo i zašto.

“Prema odredbi člana 61. Zakona o prekršajima RS predmeti koji su upotrijebljeni ili su bili namijenjeni za izvršenje prekršaja ili koji su nastali izvršenjem prekršaja mogu se oduzeti ako su svojina okrivljenog, dok je u stavu 2. istog Zakona propisano da se navedeni predmeti mogu oduzeti i kada nisu svojina okrivljenog, ako to zahtijevaju interesi opšte bezbjednosti, čuvanja života i zdravlja ljudi, sigurnost robnog prometa ili razlozi javnog morala, kao i u drugim slučajevima predviđenim zakonom. Dakle, uz novčanu kaznu okrivljenom se može izreći i navedena zaštitna mjera”, pojašnjava Radulovićeva.

Postupak vraćanja vozila

Sudija Radulović navodi i da se postupak vraćanja vozila razlikuje u situaciji kada se vraća vlasniku i kada se vraća licu koje nije vlasnik vozila.

“Naime, u momentu oduzimanja vozila od lica koje nije vlasnik vozila, u dogovoru i po uputama dežurnog sudije, obavještava se vlasnik vozila da će vozilo biti oduzeto, gdje će se nalaziti i vlasnik na taj način bude upućen da vozilo može preuzeti, dok u situaciji kada je vozilo oduzeto od vlasnika, vozilo se vraća nakon što počinilac predmetnog prekršaja kao i svih ranije počinjenih prekršaja uplati ranije izrečene novčane kazne”, kaže ona.

Trajno oduzimanje vozila

Takođe, vozilo od okrivljenog može i trajno da se oduzme, nakon čega nadležna policijska uprava i Agencija za upravljanje oduzetom imovinom postupaju po Zakonu o oduzimanju imovine koja je proistekla izvršenjem krivičnog djela.

“Ukoliko se vozilo trajno oduzme, pravosnažnom odlukom suda, sud dostavlja pravosnažno rješenje u nadležnu policijsku stanicu koja u saradnji sa Agencijom za upravljanje oduzetom imovinom, sa oduzetim predmetom postupa u skladu sa članom 8. stav 1. tačka 5. Zakona o oduzimanju imovine koja je proistekla izvršenjem krivičnog djela (Službeni glasnik RS broj 66/18), kao i drugim odredbama predmetnog zakona do okončanja postupka prodaje i polaganja sredstava na račun posebnih namjena otvoren u okviru Trezorskog sistema poslovanja, o čemu će se  pismenim putem obavijestiti sud”, zaključila je sudija Radulović.

Za pola godine oduzeto preko 100 vozila

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske su potvrdili da su u prvoj polovini ove godine privremeno oduzeli 102 motorna vozila od višestrukih povratnika u činjenju najtežih prekršaja iz oblasti bezbjednost saobraćaja.

Takođe, kako su naveli trajno je u dosadašnjem periodu 2023. godine oduzeto 31 vozilo.

Rekorder u Prijedoru

Prema podacima MUP-a za navedeni periodu, rekorder ove godine je lice iz Prijedora, višestruki povratnik u činjenju prekršaja sa dugom za neplaćene novčane kazne od 57.387 KM.

Takođe, i najviše oduzetih vozila je sa područja Prijedora, a iz MUP-a su nam dostavili i pregled privremeno oduzetih vozila po policijskim upravama:

  • PU Prijedor 34;
  • PU Doboj 28;
  • PU Gradiška 10;
  • PU Zvornik 9;
  • PU Istočno Sarajevo 7;
  • PU Banjaluka 6;
  • PU Bijeljina 3;
  • PU Foča 3;
  • PU Mrkonjić Grad 2;
  • PU Trebinje 0.
Izvor: Banjaluka.com
6,700FansLike