Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Kriza u Ukrajini digla cijene goriva u BiH

Cijene goriva na benzinskim pumpama u Bosni i Hercegovini opet su povećane. Kako kažu ekonomisti, najveći razlog je kriza između Ukrajine i Rusije.

Naime, cijene litre dizela i benzina u BiH su juče povećane za nekoliko feninga, te je od početka godine zbog inflacije, ali i povećanja cijena nafte na svjetskom tržištu, ovo treće ili četvrto poskupljenje naftnih derivata na benzinskim pumpama.

U “Nestro Petrol” pumpi u Banjaluci su kazali da su cijene dizela i benzina povećane u noći sa utorka na srijedu.

“Trenutne cijene ovih naftnih derivata su povećane na 2,55 KM, a bile su 2,49 KM”, naveli su iz ove benzinske pumpe.

Kako su rekli u “Gazprom” benzinskoj pumpi u Banjaluci, cijene litre dizela i goriva su trenutno 2,49 KM, ali očekuju da će cijene ovih naftnih derivata ubrzo skočiti, možda i za nekoliko časova.

“Mi još nismo povećali cijenu, ali vidimo da su one na drugim pumpama skočile, tako da bi uskoro moglo i kod nas isto da se desi”, naveli su oni.

Iz jedne benzinske pumpe su rekli da su cijene naftnih derivata u prethodnih nekoliko dana dodatno povećane te se sada za litru dizela i benzina izdvaja i više od 2,50 KM.

“Cijena prije ovog povećanja je bila oko 2,46 KM te smo dobili direktivu da je dignemo, pretpostavljam zbog situacije na svjetskom tržištu”, kazao je radnik ove pumpe.

Nove cijene su od prije nekoliko dana i na benzinskim pumpama u Federaciji BiH.

“Dizel i benzin su prethodnih dana poskupjeli i trenutne cijene kod nas su 2,61 KM za litru dizela i benzina. Cijene su povećane u odnosu na prethodne za oko sedam feninga”, naveo je radnik jedne benzinske pumpe u Mostaru.

I u Tuzli su takođe rekli da su cijene naftnih derivata prethodnih dana povećane u prosjeku za pet feninga i iznose 2,56 KM za litru dizela i benzina.

Aleksandar Ljuboja, ekonomski analitičar, u izjavi za “Nezavisne” je kazao da je osnovni razlog poskupljenja naftnih derivata u BiH prethodnih dana kriza između Rusije i Ukrajine.

“Cijene gasa su već porasle, tako da čim cijena jednog energenta poraste – smanjuje se tražnja za njim, a povećava se za drugim energentom. Velike multinacionalne kompanije planiraju ove stvari i podižu cijene sinhronizovano i ostvaruju veći profit. Kompanije iz SAD i Velike Britanije koriste stanje u Ukrajini kao manipulaciju kako bi ubirale ekstraprofit”, pojasnio je Ljuboja.

Dodao je da ove kompanije imaju političke informacije prije svih i postavljaju se tako da kad im dođe ovakva prilika da uvedu sankcije velikim proizvođačima iz Rusije, onda se može vidjeti da se vještačkim putem podižu cijene energenata.

“Ovo se najviše odražava na mala tržišta kakvo je BiH”, zaključio je Ljuboja.

Izvor: Nezavisne
7,400FansLike
457FollowersFollow