Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Lokalni projekti, a regionalni interesi: Proljećno pospremanje u infrastrukturi Gradiške (Foto)

Sa nekoliko važnih projekata višemilionske vrijednosti, u Gradišci je počelo veliko proljećno pospremanje infrastrukture i komunalija, u interesu lokalne zajednice, Republike Srpske i regiona.

Foto: Milan Pilipović/Srpskainfo

“Za nastavak značajnih infrastrukturnih radova i početak novih, u ovoj godini, na području Gradiške, biće utrošeno 46 miliona KM. Od tog iznosa, 12 miliona KM je iz gradskog budžeta”, potvrdio je za “Srpskainfo” Zoran Adžić, gradonačelnik Gradiške.

Foto: Milan Pilipović/Srpskainfo

“Neki projekti su već u toku. To je kružna raskrnica u centru grada, vrijedna više od tri miliona KM, modernizacija ulične rasvjete korištenjem led sijalica. Izvjesno je proširenje vodovodne mreže u lijevčanskim selima, za šta smo donijeli odluku o kreditnom zaduženju od 9,4 miliona KM plus još toliko nepovratnog novca iz drugih izvora”, precizirao je Adžić.

On dalje navodi da je u toku sanacija zgrade Osnovne muzičke škole “Branko Smiljanić”, vrijedna 800.000 KM obezbijeđenih iz gradskog budžeta.

Foto: Milan Pilipović/Srpskainfo

“Proširujemo i vrtiće u Novoj Topoli i Gradišci, a otvorićemo vrtićko odjeljenje u Gornjim Podgradcima. Ukupno, za ovu svrhu, iz gradskog budžeta, obezbijedili smo 800.000 KM. U toku je i realizacija međunarodnih projekata vrijednih 500.000 KM. Značajno je proširenje zgrade Tehničke škole, predračunske vrijednosti 700.000 KM”, naglašava gradonačelnik Gradiške.

Osim navedenih projekata, u fokusu je izgradnja solarne elektrane, u zoni vodotornja i još jednog bunara kako bi, na ovaj način, uz dovoljne količine vode, obezbijedili stalno napajanje strujom ovog vitalnog objekta, odakle se grad i okolina snabdijevaju vodom.

“U pregovorima smo sa Vladom Slovenije za grant sredstvima od 650.000 evra. To je za našu sredinu, ali i cijelo Lijevče polje i Potkozarje, od izuzetne važnosti vodosnabdijevanja za višedecenijski period “, kazao je Zoran Adžić.

Grad Gradiška, je među deset lokalnih zajednica u BiH, dobio priznanje za unapređenje efikasnosti lokalnih usluga. Time su omogućena nepovratna sredstva od 50.000 dolara, za prioritetan projekat unapređenja javnih usluga. Ovaj novac biće utrošen za rekonstrukciju saobraćajnice u centru grada. Riječ je o Ulici kozarskih brigada, u blizini Bolnice i Doma zdravlja.

“To je svakako u funkciji unapređenja javnih usluga, nastojanje da ustanove, naročito zdravstvene, učinimo dostupnijim. Sadašnjoj ulici, pored Bolnice i Doma zdravlja, promijenićemo tok, a cijeli prostor, u saobraćajnom i komunikacijskom smislu učiniti efikasnijim”, kazao je Darko Vrhovac načelnika Odjeljenja za razvoj i međunarodne projekte Gradske uprave grada Gradiška, podsjetivši da to podrazumijeva prilagođavanje i izmještanje ostale infrastrukture, prvenstveno komunalne.

“Vrijednost ovih radova, od 450.000 KM, koji podrazumijevaju potpunu rekonstrukciju Potkozarske ulice znatno premašuje grant dobijen ovim projektom. Međutim, grant nam je veoma važan, on predstavlja veliku pomoć da ovu, ranije zacrtanu aktivnost lakše i efiaksnije provedemo”, pojasnio je Vrhovac.

Inače, Projekat unapređenja lokalnih usluga, finansira Švedska, a implementira i sufinansira Razvojni program Ujedinenih nacija.

U gradskoj upravi Gradiška podsjećaju da su, prethodno, većinu javnih ustanova učinili dostupnijim za invalide i druge kategorije stanovništva. Njima je prilagođena i saobraćajna infrastruktura, što je ovu lokalnu zajednicu takođe izdvojilo od ostalih.

Foto: Milan Pilipović/Srpskainfo

Kružne raskrsnice

Osim Gradiške, izgradnja kružne raskrsnice je u toku i u Agrozoni u Novoj Topoli, a slijedi početak radova i na drugoj topolskoj kružnoj raskrsnici, za šta je Javno preduzeće “Putevi Republike Srpske” obezbijedilo 1.600.000 KM.

Foto: Milan Pilipović/Srpskainfo

Kružne raskrsnice u ovom lijevčanskom mjestu, su višegodišnja potreba, jer je broj vozila na regionalnom putu Srbac-Nova Topola-Kozarska Dubica, koji se ovdje ukrštaju, veoma veliki.

Najveći izazov za građevinare je kružna raskrsnica “Jabuka” u Gradišci, sa osam izlaza, dvije vozne trake i pješačko-biciklističke staze. Gradska uprava izradila je projektnu dokumentaciju i obezbijedila građevinsku dozvolu za ove objekte.

“Završetak i upotreba kružnih raskrsnica uveliko će rasteretiti grad. Ovdje su stalne i velike gužve, zbog čega lokalno stanovništvo ima mnogo problema”, naglašavaju građevinari.

Podsjećamo, u upotrebu je prošle godine puštena obilaznica duga sedam kilometara od Čatrnje do Brestovčine, gdje je takođe izgrađena kružna raskrsnica. Ova dionica, vrijedna 16,3 miliona KM, povezuje magistralne puteve Gradiška – Laktaši i Gradiška – Kozarska Dubica, a izgrađena je u skladu sa savremenim standardima.

Izvor: srpskainfo.com | Milan Pilipović
6,700FansLike