Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Lopovi odnijeli više od 7,6 miliona KM, upadali i u bolnice

Više od 7,6 miliona maraka iznosi plijen koji su prošle godine odnijeli lopovi u pljačkama, krađama i sličnim krivičnim djelima u Srpskoj, a upadali su čak i u zdravstvene ustanove.

Najviše krađa, njih 316, te teških krađa, ukupno 318, dogodilo se na području Policijske uprave Banjaluka, dok je najveći broj razbojništava zabilježen na području Istočnog Sarajeva.

Prema podacima MUP-a Republike Srpske, evidentirane su 962 teške krađe, od čega 91 pokušaj, a policajci su u 25 slučajeva uhapsili lopove u toku ili odmah nakon njihovog pohoda.

“Najčešći objekti napada bile su kuće, njih 334, potom trgovinsko-ugostiteljski objekti, njih 199, garaže, podrumi i šupe, njih 74, vozila (73), stanovi (67), preduzeća (46), vikendice (29), vjerski objekti (21), javne ustanove (11)”, naveli su iz MUP-a.

Lopovi su, prema podacima MUP-a Srpske za prošlu godinu, upadali i u benzinske pumpe, njih tačno 11, kladionice (sedam), apoteke (tri), jednu banku, jednu zlataru, tri bolnice itd.

“Od ukupno 962, 11 su bile drske krađe. Prema izjavama oštećenih, ukupna šteta nastala teškim krađama iznosila je 3.188.608 KM, što je za 7,7 odsto više u odnosu na 2020. godinu”, naveli su iz MUP-a.

Evidentirana je prošle godine u Srpskoj i 21 pljačka, od čega dvije u pokušaju. Ohrabruje podatak da je broj razbojništava smanjen za više od 50 odsto u odnosu na 2020. godinu.

“Najčešće mete napada su bili trgovinski objekti, benzinske pumpe, kuće, sportske kladionice, apoteke, stanovi i ostala mjesta. Pljačke su izvršene nad 23 žrtve i tom prilikom jedno lice je teško povrijeđeno, a tri lakše”, naveli su iz MUP-a Srpske, te dodali da, prema izjavama oštećenih, pričinjena šteta tokom razbojništava iznosi 134.644 marke.

U Srpskoj je, prema podacima MUP-a, tokom prošle godine prijavljeno i 56 krivičnih djela koja se odnose na krađu vozila.

“U ovom periodu je pronađeno i vlasnicima vraćeno 49 vozila, od kojih je 31 ukradeno na teritoriji Republike Srpske, pet na teritoriji FBiH i 13 vozila za kojima je potragu raspisao Interpol”, naglasili su iz MUP-a Srpske.

Zanimljivo je da je prošle godine u Srpskoj zabilježeno tek jedno zelenaštvo, ali je zato evidentirano 17 slučajeva iznude.

Izvor: Nezavisne
7,300FansLike
458FollowersFollow