Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Manastirište Karanovac biće značajan segment turističke ponude Gradiške

Izgradnja kompleksa manastirišta Karanovac u Kijevcima sa arheološkim parkom, gdje su nedavno započeti radovi, trebala bi biti završena do 2025. godine, a sam kompleks oslikavaće period dva milenijuma naše istorije i kulturne baštine i kao takav predstavljaće značajan segment turističke ponude grada Gradiška, izjavio je gradski menadžer Bojan Vujinović, gostujući u emisiji „Aktuelno“ Radio Gradiške.

Vujinović je rekao da je Zavičajni muzej Gradiška u posljednjih 15 godina dosta uradio na polju istraživanja samog lokaliteta manastirišta Karanovac, gdje se nalaze ostaci srednjovjekovnog manastira iz 13. vijeka i perioda Stefana Dragutina iz loze Nemanjića.

On je naveo da je ranije, u saradnji sa Eparijom banjalučkom, završen projakat za izgradnju manastirske crkve i konaka, te da je Gradska uprava uradila i projekat za pristupnu saobraćajnicu i parking.

„Radovi su u toku, a ove godine je planu da se završe i osveštaju temelji manastirske crkve i konaka, te da se završi pristupni put. Planirano je da u sklopu ovog manastirskog kompleksa bude i arheološki park u kome će posjetioci moći da sagledaju najmanje dva milenijuma naše kulturne baštine, jer na ovom lokalitetu imamo ostatke rimske „vile rustike“ iz perioda od 1. do 4. vijeka i dvije crkve brvnare iz 16. i 19. vijeka. U sklopu manastirskog kompleksa biće i muzej u kojem će biti izloženo sve ono što je pronađeno na ovom lokalitetu “, naveo je Vujinović.

Govoreći o projektu nabavke nove opreme za “Radio Gradišku”, Vujinović je naveo da su završeni javni pozivi za nabavku opreme i građevinski radovi prostorija medijskog centra na drugom spratu Kulturnog centra, gdje će lokalni javni radio emiter nastaviti sa radom i proširiti svoju djelatnost sa televizijskim programom i produkcijom.

„Osim toga što ćemo imati kablovski tv kanal, imaćemo i svoju proizvodnju televizijskog programa koji ćemo ponuditi drugim medijskim kućama sa kojima smo već potpisali ugovore, kao što su RTRS, ATV i K3, jer želimo da sve ono što mi radimo u Gradišci vide i drugi ljudi širom Republike Srpske. Mislim da ćemo do slave grada Male Gospojine, 21. septembra, imati u funkciji i novu radio stanicu i tv kanal“, zaključio je Vujinović.

Od ostalih projekata koji realizuje Gradska uprava, Vujinović je naveo da bi za desetak dana trebala početi izgradnja omladinskog parka na lokaciji zelene površine između Gradskog stadiona i magistralnog puta, za koji je planirano da zajedno sa parkom kod autobuske stanice čini jednu cjelinu i bude botanička bašta sa svim potrebnim parkovskim sadržajima za građane, djecu i omladinu.

Izvor: radiogradiska.com | M.Malešević
7,300FansLike
456FollowersFollow