Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Manjak rezača u voćnjacima: Radnici iz Srbije rade na plantažama u Podgradcima

U potkozarskim voćnjacima u toku je rezidba voća, važna agrotehnička mjera, od koje zavisi rod voća ove sezone. Međutim, veliki problem izražen je i početkom ove sezone, kada se uveliko orezuje voće, naročito jabuka i kruška na plantažama u gradiškom Potkozarju.

Voćari ovaj problem djelimično rješavaju angažovanjem radnika iz Srbije za dnevnicu od 100 KM.

Nedeljko Vidović iz Župskog Razboja, krajem januara došao je u Gornje Podgradce. On, sa grupom radnika iz istog kraja, orezuje voćnjak porodice Dojčinović.

“Čak dvadeset godina orezujem voće u Republici Srpskoj, ovdje pod Kozarom. Zadovoljan sam zaradom i uslovima rada. Po satu zarađujem deset maraka”, kazao je Vidović.

Voćar Mihajlo Dojčinović podsjeća da se godinama, u ovo vrijeme suočavaju sa nedostatkom rezača, a potom i drugih radnika, sve do berača u jesen.

“Nema radnika, to je kratka i jasna suština našeg problema. Ne može se orezivati voće bez obuke i iskustva, a mi nemamo mladih koji su spremni da to uče i da rade. Nije problem u plaćanju, dnevnica je od 80 do 100 maraka, zavisno od radnih sati, nego u manjku radnika. Sela su opustjela, mnogi su otišli odavde, oni koji su ostali rade sebi i za sebe”, kazao je Mihajlo Dojčinović.

Dojčinović podsjeća da je za hektar orezivanja potrebno 2.000 KM dok je prethodnih godina taj trošak bio tri puta manji.

Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske, kaže da je tokom rezidbe i berbe najveći problem manjak radnika. On naglašava da su ove sezone i ti poslovi skuplji nego prethodnih godina.

“Troškove je moguće pokriti da nas ne ugrožavaju elementarne nepogode, mraz i suša. To je za nas takođe problematično. Sada su visoke temperature, a najavljeno je još toplije vrijeme. To nije pogodno za voće koje može, u ovakvim okolnostima, rano da procvjeta, a mraz u proljeće da sve uništi. Toga se plašimo i ove godine”, rekao je Dragoja Dojčinović.

Izvor: srpskainfo.com | Milan Pilipović
7,200FansLike
457FollowersFollow