Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Mikrokreditne organizacije RS podigle kamatu na 31,9 odsto!

Mikrokreditne organizacije u Republici Srpske zaradile su za šest mjeseci u ovoj godini 9,7 miliona KM, što je čak 21 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

Takav profit ne iznenađuje s obzirom na visinu kamatnih stopa koje mikrokreditne organizacije obračunavaju klijentima, a koje se kreću i do nevjerovatnih 220 odsto.

Prema podacima Agencije za bankarstvo RS prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa na kredite MКO u prvom polugodištu iznosila je 31,94 odsto i veća je za čak 8,39 odsto u odnosu na prosječnu stopu u 2020. godini.

U ovom periodu došlo je do ogromnog povećanja kamata na kratkoročne kredite i to za 40,95 odsto u odnosu na prosjek iz 2020. godine.

„Na to je uticalo značajnije povećanje prosječne ponderisane EKS na kratkoročne kredite plasirane za ostale namjene, naročito kod jednog mikrokreditnog društva za kredite do 400 КM, a u isto vrijeme je povećana i EKS na dugoročne kredite i to za 1,25 odsto“, navode u Agenciji.

Dodaju da je prosječna kamata kod deset MKO bila ispod prosjeka na nivou sektora, dok je kod tri bila iznad prosječne.

Kod jedne od te tri MKO, koje Agencija ne imenuje, prosječna kamatna stopa iznosi čak 220,5 odsto.

U Agenciji pojašnjavaju da na toliku kamatu utiču kratkoročni krediti do 400 KM sa rokom otplate od 31 dan do tri mjeseca koje to društvo odobrava.

Inače, prihodi od kamata, koji čine oko 80 odsto ukupnih prihoda MKO, na polugodištu su iznosili 4,2 miliona KM i veći su za 17,1 odsto u odnosu na isti period lani, dok su prihodi od naknada iznosili 7,4 miliona i veći su za 26,3 odsto.

Izvor: capital.ba | Autor: M. Čigoja Ljubojević
7,200FansLike
457FollowersFollow