Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Ministarstvo pravde o bjekstvu Kineza: Došlo je do značajnih bezbjednosnih propusta

“U slučaju bjekstva Q.T., državljanina Kine iz Kazneno-popravnog zavoda Trebinje došlo je do značajnih bezbjednosnih propusta u postupanju zaposlenih i odgovornih osoba, zbog čega će se razmotriti pitanje sankcija svih u lancu odgovornosti unutar ovog KPZ-a”, saopšteno je iz Ministarstva pravde Republike Srpske.

Kako je saopšteno iz ministrastva, u Kazneno-popravnom zavodu Trebinje, završen vanredni inspekcijski nadzor, koji je obavljen po naredbi Miloša Bukejlovića, ministra pravde Republike Srpske radi utvrđivanja činjeničnog stanja u predmetu izvršenja mjere pritvora, kao i bjegstva pritvorenika Q.T., koji se tu nalazio u ekstradicionom pritvoru po odluci Suda BiH.

“Na osnovu izvršenog nadzora, koji obuhvata obilazak prostora odjeljenja pritvora, razgovore sa direktorom Zavoda i rukovodiocima službe obezbjeđenja i pritvorskog odjeljenja, kao i uvid u dokumentaciju i video snimke u vezi sa kritičnim događajem, zaključeno je da je došlo do značajnih bezbjednosnih propusta u postupanju zaposlenih i odgovornih lica, što je rezultiralo bjekstvom pritvorenika”, navodi se u saopštenju ministarstva.

Kako se dodaje, dio uočenih propusta odnosi se na pitanje organizacije rada službe obezbjeđenja u realizaciji šetnje za pritvorena lica, pitanje organizacije vanjskog obezbjeđenja ustanove, a propust je uočen i u organizaciji i sprovođenju monitoringa sistema video nadzora u ustanovi, kao i po pitanju adekvatnog popunjavanja radnog mjesta rukovodioca vanjskog obezbjeđenja.

“U skladu sa navedenim, ministar pravde u Vladi Republike Srpske će, nakon dobijanja i ostalih potrebnih informacija o vanrednom događaju, razmotriti pitanje sankcija svih u lancu odgovornosti unutar Kazneno-popravnog zavoda Trebinje za nastale propuste u radu, neadekvatnu organizaciju službe obezbjeđenja i rada u Zavodu te za blagovremeno izvršavanje poslova obezbjeđenja, na način kako je to propisano članom 9. stav 1. i stav 2. tačka 3) Pravilnika o načinu vršenja službe obezbjeđenja („Službeni glasnik Republike Srpske“ broj 85/19)”, dodaje se u saopštenju.

Ministar pravde Srpske donio je rješenje kojim su naložene hitne mjere i rokovi za otklanjanje uočenih nepravilnosti, kao i prijedlozi i preporuke za unapređenje rada.

Podsjećamo Kinez je iz zatvora pobjegao 19. novembra, kada je tokom šetnje zatvorskim krugom, uspio da preskoči zid i ogradu, nakon posjete roditelja, a sumnja se da je imao pomagače.

Filmski bijeg

Pritvorenik se tokom šetnje, pomoću žice od gromobrana popeo na jednu od zatvorskih zgrada, te skočio sa 12 metara visine.

Iako je skočio sa tolike visine on je nastavio bježati i za njim je pokrenuta opsežna potraga.

Kinez se u trebinjskom zatvoru nalazio od 5. septembra kada mu je Sud BiH odredio privremeni pritvor nakon što je uhapšen po međunarodnoj potjernici koju je za njim raspisao Interpol Peking u cilju vođenja krivičnog postupka pred nadležnim sudom zbog sumnje da je počinio krivično djelo “zločin ugovorne prevare”.

Iako se u utorak učinilo da mu je policija “za petama” na području sela Lastva on je ipak izbjegao policijski obruč.

Izvor: Nezavisne
6,700FansLike