Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Mlinari krenuli da dižu cijene, vreća brašna “skočila” za četiri marke

U pojedinim marketima, vreća brašna od 25 kilograma određenih proizvođača trenutno košta skoro 37 KM, što je za četiri marke skuplje, nakon perioda mirovanja cijene ove osnovne životne namirnice u Srpskoj.

Naime, vreća namjenskog, odnosno najkvalitetnijeg brašna, sredinom marta je sa 25 poskupila na 33 KM, koliko je koštalo brašno većine proizvođača, u većini marketa. Vreća onog manje kvalitetnog brašna tada je, u prosjeku, poskupila na 30 KM.

Neki mlinari i dalje se drže stare cijene, dok su drugi krenuli sa poskupljenjima.

Iz Udruženja mlinara RS nedavno su poručili da bi cijena od 33 KM za namjensko brašno trebalo da miruje bar do juna, do kada će proizvođači na raspolaganju imati pšenicu iz Mađarske nabavljenu po cijeni koja je ranije ugovorena.

Naglasili su da nema ni nestašice, zbog čega bi cijene, kod većine mlinara, samim tim i u trgovinama, trebalo da miruju. Međutim, pojedini proizvođači su pred Vaskrs, a pojedini i nešto ranije, podigli cijene na skoro 37 KM.

U pomenutom udruženju ističu da poskupljenje za četiri KM po vreći nije zanemarljivo, te da im nije jasno zašto je do njega došlo.

“S obzirom na to da većina mlinara ima dovoljno zaliha, smatramo da je cijena od 33 KM u prosjeku po vreći sasvim korektna. Možda neki mlinari nabavljaju pšenicu iz Mađarske po novoj, višoj cijeni, pa su zato poskupili svoj proizvod.  Mada, teško da se na to odlučuju, jer ne mogu da budu konkurentni, pošto su druga brašna, istog kvaliteta, dosta jeftinija. Mi od sredine marta nismo korigovali cijene i tako bi trebalo da ostane bar do juna. I ostali imaju neke zalihe, ali su, ipak, odlučili da poskupe. Marka gore-dole i nije nešto, ali četiri KM po vreći nije malo”, ističe za “Srpskainfo” predsjednik ovog udruženja i direktor preduzeća “Žitoprerada” iz Prijedora Zoran Kos.

Prema njegovim riječima, čak je za očekivati da u Srpskoj dođe do određenog pojeftinjenja brašna, kada Srbija dozvoli izvoz jeftinije pšenice.

“Ta pšenica košta 300 evra po toni, a izvoz bi trebalo da krene 1. maja”, naglašava Kos.

Izvor: srpskainfo.com
6,200FansLike