Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Na GP Gradiška uvedena digitalna obrada carinskih deklaracija i elektronski potpis

Počeo je sa primjenom Zakon o carinskoj politici. Prvog avgusta uveden je savremeni sistem carinskih procedura tj. digitalna obrada carinskih deklaracija, a počela je i upotreba elektronskog potpisa. Kakav će uticaj novi sistem imati na protok robe i na troškove privrednika i prevoznika?

Primjena NCTS sistema na jednom od veoma frekventnih graničnih prelaza Gradiška odvija se bez ikakvih problema. Prvu digitalnu tranzitnu deklaraciju u informacioni sistem Uprave podnijela je špedicija “Globus” iz Gradiške.

Prednost je što se poruke i podaci razmjenjuju elektronski umjesto dosadašnjeg prijavljivanja vozila i robe na svakoj granici.

Uvođenju u upotrebu elektronskog potpisa i sertifikaciji UIO za izdavanje kvalifikovanog digitalnog potpisa prethodile su višegodišnje zakonodavne i tehničke pripreme. Evropska unija je sa milion evra od ukupno milion i 700 hiljada evra podržala uspostavljanje sistema i usklađivanje sa EU standardima.

Uprava je obezbijedila podršku privrednicima kroz edukacije i info servis koji mogu kontaktirati za sva pitanja u vezi s primjenom novog sistema.

Uprava za indirektno oporezivanje planira proširiti elektronske servise. Veliki poreski obveznici indirektnih poreza od 1. januara 2023. godine će digitalno potpisivati PDV i prijavu za akcize. Od kraja iduće godine će se elektronski obavljati i ostale carinske procedure.

Izvor: RTRS
6,700FansLike