Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Na gradskom groblju u Brestovčini osveštana ploča sa imenima 79 poginulih boraca

Na Gradskom groblju u Brestovčini kod Gradiške danas je osveštana spomen-ploča sa imenim i fotografijama 79 poginulih boraca odbrambeno-otadžbinskog rata koji su sahranjeni na ovom groblju, te služen parastos i položeni vijenci.

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić rekao je da su se predstavnici gradskih vlasti, boračkih udruženja proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata i građani okupili na Vidovdan, slavu Vojske Republike Srpske, da iskažu poštovanje prema žrtvi koju su poginuli borci dali za slobodu i stvaranje Republike Srpske.

On je naveo da je u prethodnom ratu poginulo 613 boraca sa područja Gradiške, ali da ne treba zaboraviti i da je u Drugom svejstskom ratu poginuo svaki četvrti stanovnik ove lokalne zajednice.

„Na ovakvim mjestima treba da se poklonimo svima koji su stradali u borbi za slobodu i da budućim generacijama ukažemo na važnost očuvanja Republike Srpske, kao jedinog garanta opstanka i razvoja srpskog naroda na ovim prostorima”, naglasio je Adžić.

Predsjednik Gradske boračke organizacije Gradiška Milovan Gagić naveo je da je inicijativu za izgradnju ove spomen-ploče podnijela Mjesna boračka organizacija Brestovčina i njen bivši predsjednik Dragan Pešić, koji je prošle godine preminuo od posljedica virusa korona.

„Ranije izgrađenoj spomen-česmi sada je pridodata spomen-ploča i ovaj kompleks od sada će biti mjesto na kojem će biti služeni pomeni za sve poginule borce koji su sahranjeni u Gradskom groblju”, istakao je Gagić.

Vijence na novoizgrađenu spomen-ploču u Brestovčini položili su predstavnici Gradske uprave, Gradske i Mjesne boračke organizacije, Organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila, Udruženja ratnih vojnih invalida i Gradskog odbora SNSD-a.

Izvor: Agencije
7,300FansLike
456FollowersFollow