Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Najhladnije aprilsko jutro ikada zabilježeno u Sloveniji

U Sloveniji je danas osvanulo veoma hladno jutro sa temperaturama koje su se spustile 20 stepeni ispod nule na jugu zemlje, što je najhladnije aprilsko jutro ikada zabilježeno.

Najniža jutarnja temperatura, minus 20,6 stepeni, zabilježena je u mjestu Nova Vas u južnoj Sloveniji, a prethodna rekordna najniža temperatura u aprilu od 19,8 stepeni izmjerena je u obližnjem Babnom Polju 1970. godine, objavila je slovenačka Agencija za životnu sredinu (ARSO), a prenosi STA.

Sva mjerna mjesta ARSO zabilježila su jutros temperature ispod nule, osim Markoveca na obali gdje je živa pokazala 1,3 stepena.

U Kočevju na jugoistoku je izmjereno minus 13 stepeni, u Celju minus 5, u Ljubljani minus 4 i Sečovlju na obali minus 2.

U brojnim oblastima ovo je bio najhladniji početak dana u aprilu u posljednjih 70 godina, ali moglo bi biti da je živa pala na najniži nivo u posljednjih više od sto godina, objavila je ARSO.

U Postojni, Novoj Vasi i Babnom Polju jutro danas je bilo i najhladnije ove zime, pokazuju najnoviji podaci.

“Nikada ranije nije zabilježena najniža temperatura zimske sezone u aprilu, to je izuzetno rijetko čak i za mart”, saopštila je ARSO.

Prema najavama, u četvrtak se očekuje još jedan jutarnji mraz.

Izvor: Agencije
7,400FansLike
458FollowersFollow