Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Narodna skupština bez glasova protiv usvojila rebalans Budžeta RS

Narodna skupština RS je bez glasova protiv usvojila drugi rebalans Budžeta RS u visini od 4,41 milijardi maraka.

Za rebalans glasalo je 50 narodnih poslanika, uzdržanih poslanika je bilo 12, a niko nije glasao protiv.

Podsjećnja radi, Zora Vidović, ministar finansija RS, rekla je da je u proteklom periodu prikupljeno 486 miliona maraka više u odnosu na originalno planirani budžet, te da je sav višak proslijeđen građanima u vidu povećanja plata, penzija ili pomoći raznim kategorijama stanovništva, kao i za javne radove.

U vladajućoj koaliciji su istakli da je ovaj rebalans usvojen po hitnoj proceduri zbog namjere Centralne izborne komisije BiH da utiče na rezultat glasanja za nivo predsjednika Republike Srpske.

Srđan Mazalica, poslanik SNSD-a, taj postupak CIK-a nazvao je „elementarnom nepogodom“.

“Mi ne znamo šta će se desiti s izborom predsjednika RS, i s tim u vezi imenovanjem mandatara i prijedloga Ekonomskih reformi za 2023. godinu. Važno je da je nakon ovih izbora jasno da će većinu činiti stranke koje čine sadašnju koaliciju što znači da će iste stranke činiti novu skupštinsku većinu pa postoji i politički legitimitet za ovu proceduru”, rekao je on i dodao da je važno da se očuva stabilnost RS.

U opoziciji, pak, tvrde da je sav višak nastao zbog inflacije, i optužuju Vladu da nijednim potezom nije doprinjela ovom povećanom nivou prihoda. Optužili su vlast da nemaju ni robne rezerve ni druge mehanizme da utiču na smanjenje inflacije.

Jelena Trivić, poslanica PDP-a, je rekla da je ovaj rebalans rezultat korupcije uspostavljene na izborima.

“Sve što je nenormalno napravili ste normalnim pa ste očekivali da brutalno pokradete izbore, a da ja to prihvatim i odem kući”, rekla je Trivićeva.

Izvor: Nezavisne
6,200FansLike