Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Nije samo Đoković: Lista poznatih osoba koje su “zaratovale” sa Australijom (Foto)

Novak Đoković nije jedini osjetio na svojoj koži oštre zakone Australije, već su nešto slično doživljavale i druge planetarno poznate zvijezde.

Džoni Dep i Amber Herd

Američka glumica Amber Herd u Australiju je stigla u aprilu 2015. privatnim avionom kako bi se pridružila tadašnjem suprugu Džoniju Depu, koji je tamo snimao nastavak “‘Pirata s Kariba”.

S njom su stigli i njeni voljeni ljubimci, ali je zaboravila da ih prijavi na carini, što je veliki prekršaj u zemlji s obzirom na njene stroge zakone o biološkoj sigurnosti.

Da su psi neprijavljeno ušli u zemlju australijske su vlasti saznale zahvaljujući objavi frizera za pse koji se pohvalio ljubimcima glumice jer ih je sređivao. Sve to dovelo je do višemjesečne bitke između holivudskih supružnika i službenika sa granične kontrole.

Sve je išlo do te mjere da im je zaprećeno da će pse ići na eutanaziju ukoliko ih ne izvedu iz zemlje.

Psi su na kraju odvedeni iz Australije, a Herd je optužena u dvije tačke za ilegalni uvoz pasa, te jednu za pokazivanje lažnih dokumenata. Australijske vlasti odustale su od tužbe nakon što su Dep i Herd snimili video u kojem promovišu tamošnje zakone vezane za biološku sigurnost.

Eminem

Te 2001. godine Eminem je bio jedan od najpoznatijih muzičara na svijetu. U to vrijeme objavio je i svoj Oskarom nagrađen film “8 milja”, a izdao je i svoj veliki hit “Lose Yourself”. No, nisu baš svi bili njegovi obožavatelji.

Kada su organizatori planirali njegovu turneju po svijetu, istaknuti član Liberalne stranke tadašnjeg premijera Džona Hauarda zatražio je da mu se zabrani ulazak u zemlju. Piter Sliper rekao je da će Eminemov dolazak loše uticati na mlade u Australiji.

S druge strane, Hauard je rekao kako neće zabraniti njegov dolazak, jer to nije na njemu, no isto je tako pokazao zabrinutost zbog ružnih i uvredljivih riječi u njegovim pjesmama. Zbog svega toga Eminem je idućih 10 godina izbjegavao odlazak u Australiju.

Snup Dog

Slavni reper zbog svojih je problema sa zakonom godinama imao problema s ulascima u mnoge zemlje. 2007. godine Snup Dog nije na sudu u Los Anđelesu osporio optužbe za kaznena djela koja uključuju posjedovanje oružja i droge, a rezultat toga bila je petogodišnja uslovna kazna.

Kasnije te iste godine pokušao je da uđe u Australiju kako bi odradio seriju dogovorenih koncerata, ali se i pojavio na dodjeli australijskih MTV nagrada, no to mu je onemogućio tadašnji ministar Kevin Andrus koji je kratko i jasno rekao: “On ima čitav niz optužbi i jednostavno nije osoba koju želimo u ovoj zemlji.”

Međutim, čini se da je sve to daleko iza njih jer Snup planira turneju po Australiji za ovu godinu.

Frenk Sinatra

Jedna od manje poznatih priča, u koju je bila upletena neka svjetski poznata faca, sigurno je ona o problemima koje je iskusio Frenk Sinatra tokom svoje turneje po Australiji 1974. godine. Naime, Sinatra je svojevremeno izjavio kako su tri najbolja mjesta za muzičare Los Anđeles, London i Sidnej, no sve se preokrenulo kada su jedne novine objavile njegovu fotografiju s raznim ženama, što je popraćeno poprilično ružnim naslovom.

To je razbjesnilo Sinatru, kojeg su novinari zaskočili odmah po njegovom dolasku u Melburn, a svoj bijes istresao je na pozornici.

“Stalno nas proganjaju, a mi moramo po cijele dane da bježimo. Oni su paraziti koju uzimaju sve, a ne daju ništa”, opleo je Sinatra po novinarima, što je samo dodatno zakomplikovalo situaciju pa su organizatori otkazali njegov sljedeći nastup u Melburnu, a odbijen je i njegov zahtjev da njegov privatni avion poleti s tamošnjeg aerodroma.

U Sidnej se vratio komercijalnim letom i potom zaključan proveo tri dana u hotelskoj sobi, dok su ga na stotine novinara iz cijelog svijeta čekali ispred hotela. Bob Hok, budući australijski premijer, stigao je u hotel kako bi smirio situaciju, a iako je Sinatra odbio da se izvini, Hok je uspješno ispregovarao službenu izjavu u kojoj je slavni pjevač i glumac priznao da žali zbog cijelog incidenta.

Džo Koker

Legendarnom pjevaču Australija je ostavila gorak ukus u ustima i to nakon što je deportovan tokom njegove turneje 1972. godine. Naime, Džo Koker tada je uhapšen – dva puta zbog droge i jednom zbog napada.

Koker i pet članova njegove pratnje uhapšeni su zbog posjedovanja marihuane tokom nastupa, nakon čega su sate proveli u zatvorskoj ćeliji i pušteni su tek nakon što je svaki od njih platio 300 dolara kaucije. Prilikom hapšenja policajci su ga pitali ima li marihuanu kod sebe, na što je on odgovorio “da ima nešto tu negdje”.

Britanski muzičar nakon svega je nastavio turneju, ali nije štedio australijsku vlast, uputivši uvrede na njihov račun, a onda su se i mediji okrenuli protiv njega, stavljajući naslove u novinama o tome kako je tražilo da napusti zemlju. Uprkos svemu, on je i dalje nastupao, a onda se dogodio incident u kojem je uhapšen zbog navodnog napada na tadašnju djevojku.

Ministar Džim Forbs, otkazao je ostatak Kokerove turneje i rekao muzičaru da ima četiri sata da napusti zemlju.

Izvor: B92
7,400FansLike
457FollowersFollow