Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Nova pravila u Crnoj Gori, PCR test za ulazak u noćne klubove

Crna Gora će, uoči pridruživanja EU digitalnom kovid sertifikatu, dobiti Nacionalnu digitalnu kovid potvrdu koja treba da bude u upotrebi od petka, 30. jula, kada se očekuje da crnogorska Vlada objavi korigovane mjere u borbi protiv virusa korona, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja u Podgorici.

Iz Ministarstva zdravlja Crne Gore podsjećaju da je najavljeno da će u noćnim klubovim, diskotekam i u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata moći da borave samo oni koji ispunjavaju određene uslove.

Ukoliko stranci nisu vakcinisani, moći će, kao i državljani Crne Gore, o svom trošku da urade PCR ili BAT test, i time dobiju potvrdu koja će biti neophodna za ulazak u diskoteke, noćne klubove i u unutrašnje prostorije kafića i restorana.

Nacionalna digitalna kovid potvrda, po uzoru na EU digitalni kovid sertifikat, a koja će biti dodatni digitalni alat za kontrolu i upravljanje pandemijom, sadržaće podatke, između ostalog, o tome da li je osoba vakcinisana u cjelosti ili je primila prvu dozu vakcine protiv virusa korona.

U potvrdi se navodi datum i vrijeme negativnog PCR testa na Kovid 19, a prihvata se negativan PCR test koji nije stariji od 72 časa.

Potvrda sadrži dokaz da je osoba preboljela virus, odnosno dokaz da je prošlo manje od 180 dana od pozitivnog PCR testa, dokaz o negativnom brzom antigenskom testu, a prihvata se BAT koji nije stariji od 48 časova.

Ministarstvo zdravlja Crne Gore implementira ovaj projekat u saradnji sa UNDP-om.

Digitalna kovid potvrda je besplatna i dostupna je u papirnom ili digitalnom obliku. Potvrda se može sačuvati i prikazati na mobilnom telefonu.

Suštinska razlika između digitalne i papirne verzije potvrde ne postoji, jer je QR kod u obje verzije garant validnosti podataka koji se prikazuju.

S obzirom na to da Crna Gora generiše potvrdu o rezidentima i nerezidentima, koji u Crnoj Gori ispune jedan ili više od navedenih uslova, digitalna kovid potvrda će se izdavati kod bilo kog izabranog doktora ili na bilo kojem vakcinalnom punktu.

Takođe, potvrdu mogu izdavati i sve ostale institucije zdravstvenog sistema, a sve što je potrebno od dokumentacije da bi se izvadila digitalna potvrda jeste validan dokument, lična karta ili pasoš.

U saopštenju se dodaje da je korištenje digitalne kovid potvrde jednostavno – uz lični dokument, dovoljno je prikazati QR kod.

Kada se on skenira, na ekranu će biti prikazano ime i prezime i datum rođenja, kao i takozvani “sistem semafora” za sve četiri kategorije: vakcinalni status, PCR test, eventualno obolijevanje od Kovida-19 infekcije i brzi antigenski test.

Ako je bilo koji od ova četiri elementa označen zelenom bojom, osoba ima status u skladu sa propisanim mjerama.

Ovo je jako bitno zbog velikog interesovanja vlasnika i pružalaca usluga, a koji će biti u obavezi da, shodno mjerama, odrede osobu ili osobe koje će kontrolisati digitalne potvrde. Digitalna kovid potvrda je validna samo uz važeći dokument, ličnu kartu ili pasoš.

Ona ne sadrži potpis i pečat, već je sigurnost obezbijeđena digitalno potpisanim QR kodom.

Za status stranaca u Crnoj Gori prihvata se EU digitalni kovid sertifikat kao i svi digitalni sertifikati koji imaju QR kod.

U isto vrijeme, postoji rješenje i za turiste koji posjeduju potvrdu o vakcinaciji bez digitalno potpisanog QR koda. Oni mogu da verifikuju svoju potvrdu u bilo kojoj zdravstvenoj ustanovi i ona će važiti sve dok borave sve borave u Crnoj Gori.

Iz Ministarstva navode da će mjere koje se oslanjaju na pravovremene i tačne podatke olakšati svakodnevicu građanima, a omogućiće donosiocima odluka da donose mjere u skladu sa realnim kretanjem pandemije u Crnoj Gori.

“Ovo je prva faza implementacije nacionalne digitalne Kovid-19 potvrde. Sljedeći korak, na kom paralelno radimo, i za kog očekujemo da bude gotov za nekoliko nedjelja, jeste povezivanje sa Evropskom digitalnom potvrdom”, dodaju iz Ministarstva.

Izvor: Agencije
7,300FansLike
456FollowersFollow