Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Nove mjere u Sloveniji od ponedjeljka

Kako bi ograničila naglo širenje virusa korona, Vlada Slovenije je donijela niz novih restriktivnih mjera, ali se nije odlučila za zaključavanje koje su savjetovali iz zdravstvenog sistema, navodeći da su bolnički kapaciteti na ivici izdržljivosti.

Nove mjere stupaju na snagu u ponedjeljak i uključuju skraćenje radnog vremena lokala i zabranu okupljanja osim za članove istog domaćinstva, prenosi HINA.

Starosna granica za osobe koje moraju da imaju PVT potvrde (preležao, vakcinisan, testiran), spušta se s dosadašnjih 15 na 12 godina, a kovid potvrde smatraće se validnim samo uz lična dokumenta.

Radno vrijeme ugostiteljskih objekata se skraćuje na period od 05-22 sata, uz pravilo da budu na propisanoj distanci, tj. najmanje 10 kvadratnih metara prostora za svakog gosta.

Na ulasku u prodavnice mora biti naznačeno koliko najviše ljudi može da uđe u isto vrijeme, platnene maske više neće moći da se koriste već samo hirurške ili tipske FFP2, objavila je vlada nakon sjednice koja je potrajala do kasno u noć.

Do daljeg se zatvaraju svi noćni klubovi i diskoteke, na javnim kulturnim i sportskim događanjima posjetioci moraju da sjede na odgovarajućoj razdaljini, a PVT potvrde i maske obvezni su i za prisustvovanje vjerskim obredima.

Vlada Slovenije se nije odlučila za online nastavu u školama, ali je odredila da od 15. novembra učenici umjesto dva puta nedjeljno kao do sada, moraju da se testiraju na virus korona tri puta.

Izvor: Agencije
6,200FansLike